Det fejkade mordet riskerar slå tillbaka mot Ukraina

Vad ska man tro om den återuppståndne mördade journalisten?

Antingen har Ukraina lyckats belägga hur Kreml mördar meningsmotståndare.

Eller så har den ”mördade” reportern blivit offer för ett ukrainskt propagandatrick.

Följ ämnen
Ukraina

Jag tror aldrig jag varit med om något liknande. En person som ena dagen påstås ha blivit mördad framträder nästa dag livs levande utan tillsynes en skråma på kroppen. Begreppet ”fake news” har fått en ny innebörd.

Detta är en så bisarr historia som fortfarande innehåller så många frågetecken att den är omöjlig att reda ut.

Arkadij Babtjenko (mitten), tillsammans med Vasily Gritsak från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) och chefsåklaren Yuriy Lutsenko under pressträffen i dag.

Ser två alternativ

Ska man spekulera ser jag i första hand två alternativ. Det ena är att den ukrainska underrättelsetjänsten på riktigt avslöjade en plan för att mörda den Putinkritiske ryske journalisten Arkadij Babtjenko som förra året gick i exil eftersom han fruktade för sitt liv hemma i Ryssland.

Men då hoppas jag underrättelsetjänsten verkligen kan presentera bevis för att den ryska säkerhetstjänsten erbjudit 350 000 kronor till den som var beredd att utföra mordet. Några sådana bevis lades inte fram under onsdagens presskonferens där den ”mördade” journalisten till allas förvåning framträdde i högsta grad levande.

Den ukrainska underrättelsetjänsten har fortfarande inte lyckats förklara på vilket sätt de genom att fejka mordet på Babtjenko skulle ha avslöjat beställarna bakom komplotten.

Har ett horn i sidan till Ryssland

Den andra förklaringen är att Babtjenko medvetet eller omedvetet låtit sig utnyttjas som propagandaverktyg av Ukraina. Regeringen i Kiev är inblandad i ett lågskaligt krig med Ryssland i östra Ukraina sedan 2014. Landet har också förlorat Krim till Ryssland som i strid mot internationell rätt annekterat halvön.

Ukraina har med andra ord ett horn i sidan till Ryssland och vill gärna utmåla sin mäktige granne i så svarta färger som möjligt.

Frågan är dock om de lyckades uppnå önskad effekt. Det kommer att behövas mer handfasta bevis för att få med sig omvärlden på tåget.

Han hade blivit nummer tre

Men bakom denna fullkomligt osannolika händelse döljer sig en bister verklighet.

De senaste två åren har en rysk journalist och en rysk politiker, båda kritiska mot Kreml, mördats i Ukraina. Om det stämmer att Babtjenko var ett tilltänkt offer hade han blivit nummer tre.

President Vladimir Putin nekar till att Ryssland är inblandad i kriget i östra Ukraina men det har bevisats gång på gång att han ljuger. Putin vill hålla igång konflikten för att därigenom hindra Ukraina från att vända sig västerut och gå med i EU och Nato.

Mord på ryska journalister och politiker skulle följa ett känt mönster och dessutom bidra till att destabilisera Ukraina.

Att vara sanningssägande journalist eller samhällskritiker i Ryssland har länge varit ett riskyrke. Genom åren har ett antal reportrar mördats.

Misstankar har riktats mot Kreml

I många av dessa fall har misstankarna väldigt snabbt riktats mot Kreml. Morden har varit ett effektivt sätt att tysta kritiker och samtidigt skrämma andra från att ägna sig åt oberoende och grävande journalistik som avslöjar missförhållanden eller hur högt uppsatta politiker och ministrar missbrukar sin makt och skor sig själva.

Inte ens de mest högprofilerade journalisterna som Anna Politkovskaja har gått säkra.  Eller kända politiker som Boris Nemtsov. Han sköts på öppen gata utanför Röda Torget strax innan han skulle presentera en utredning om Ryssland inblandning i kriget i Ukraina.

Listan på exempel kan göras lång. De har en enda sak gemensamt, att de nästan aldrig klaras upp. Rättegångar hålls och påstådda mördare döms. Men de är bara verktyg. Beställarna går fria.

Många vitala fakta saknas

Hur den påstådda mordkomplotten mot Arkadij Babtjenko passar in i detta mönster är svårt att säga när det fortfarande är så många vitala fakta som saknas.

Visserligen är det glädjande att Babtjenko inte är död men om inte hans fejkade mord åtföljs av entydiga bevis för Rysslands inblandning i mordplanerna så riskerar det att i stället slå tillbaka mot Ukraina.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln