Våldsamma protester i Paris – över 200 gripna

Tusentals demonstrerar mot president Emmanuel Macron

avAdam Westin, Anna Hansson, Gustaf Tronarp, TT

Protester mot president Emmanuel Macron och hans politik urartade i den franska huvudstaden Paris.

Demonstranter tände eld på bilar och byggnader, attackerade poliser och barrikaderade gator. Fler än 220 personer har gripits.

Ambassaden uppmanade svenskar i staden att hålla sig borta från oroligheterna.

Kaotiska scener utspelade sig mitt i centrala Paris på lördagen. På bilder och videor från området kring paradgatan Champs-Élysées och Triumfbågen syntes hur demonstranter satte bilar i brand, kastade sten och vandaliserade byggnader.

Polisen svarade med att sätta in tårgas och vattenkanoner mot folksamlingarna.

Under lördagskvällen kom beskedet att minst 224 personer gripits. Över 90 uppges ha skadats, däribland finns flera poliser.

Svenska ambassaden i Paris uppmanade svenskar i staden att undvika platser där det förekom oroligheter och följa lokala myndigheters rekommendationer.

1 av 26 | Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

75 000 demonstrerar

Protester hölls även i Marseille, Lille och flera andra franska städer, rapporterar Le Monde. Totalt ska 75 000 människor ha samlats runt om i Frankrike, varav 5 500 i Paris. På de flesta platserna uppges demonstrationerna ha gått lugnt till.

Helgens protester i Paris inföll en vecka efter en våldsam demonstration längs Champs-Élysées. President Macron beskrev det han såg då som ”krigsscener”.

En av dem som kom till Champs-Élysées är Philippe, som arbetar som kock på en gymnasieskola i Essonne utanför den franska huvudstaden.

– Med alla de här skattehöjningarna finns det inga pengar kvar till mat i slutet av månaden, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Den 68-årige pensionären Dan Lodi deltog också i protesterna. Han beskriver rörelsen som fredlig.

– Men vi är oorganiserade. Det är en enda röra eftersom vi inte har någon ledare, säger han till AFP.

– Det finns alltid en del idioter som kommer för att slåss.

Macron uttalar sig från Argentina

Den kritiserade presidenten Emmanuel Macron deltar just nu i G20-konferensen i Buenos Aires i Argentina. På lördagskvällen kommenterade han våldsamheterna under en pressträff och sa att de skyldiga kommer att ställas inför rätta.

– Ingen sakfråga rättfärdigar att polis attackeras, affärer plundras, offentliga och privata byggnader sticks i brand, fotgängare och journalister hotas eller att Triumfbågen klottras ned, säger Emmanuel Macron.

Började med bränsleprotester

De så kallade Gula västarna, som ligger bakom demonstrationerna, vände sig ursprungligen mot höga dieselpriser, men har sedan vuxit till en allmän proteströrelse.

I fokus för anhängarnas vrede står Macrons politik, som demonstranterna anser leder till orimligt höga levnadsomkostnader. Även uppluckrade regler för anställningsskydd och omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF får kritik.

I fredags bjöd Frankrikes premiärminister Édouard Philippe in åtta representanter för Gula västarna till en dialog, men bara två dök upp. En av dem, Jason Herbert, vände dock på klacken då han fick veta att han inte skulle tillåtas ta med tv-kameror in för att direktsända mötet, enligt AFP.

– Vi vill ha tillbaka vår värdighet, och vi vill kunna leva på vårt arbete. Det är absolut inte fallet i dag, sade han till journalister efteråt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Frankrike

AB Voice