Efter Aftonbladets avslöjanden – Karolinskachef avgår

Efter Aftonbladets avslöjande om påstådda trakasserier och antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset i Solna avgår chefen för kliniken.

Ytterligare en person i chefsposition tar en ”time out” under den pågående utredningen.

– Folk är chockade, säger en person med insyn.

Enligt uppgifter ska personalen ha informerats under tisdagsförmiddagen på sjukhusets internmejl. Det ska också ha varit möten där personal har informerats.

– Folk är chockade. Chefen för avdelningen självmant ha lämnat sin chefstjänst, säger en person med insyn.

Aftonbladet har tagit del av det mejl som skickats ut, där chefen för kliniken som den utpekade överläkaren tillhör förklarar sitt beslut. ”Jag har inte agerat tillräckligt kraftfullt för att lösa problemen” skriver chefen som kommer att fortsätta som forskare och läkare.

I förra veckan, dagen efter Aftonbladets avslöjande, togs även den utpekade överläkaren ur tjänst under den pågående utredningen av sjukhuset.

I ett mejl som skickades ut till personalen under förmiddagen, och som publicerats på Karolinskas sajt, skriver den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell att ”trots att vi efter anmälan vidtog ett antal åtgärder ser vi att de inte varit tillräckliga och att de skett för långsamt... det är mycket olyckligt att denna situation har uppstått”.

Trakasserier och antisemitism

Aftonbladet har tidigare avslöjat att en av de utsatta judiska läkarna anmält systematiska trakasserier, mobbing och antisemitiska glåpord från en överläkare till sjukhusledningen. Den judiske läkaren ska även ha larmat om samma problem redan i juni 2017, och att den utpekade överläkaren publicerat flera antisemitiska nidteckningar i sociala medier som granskats av både svenska myndigheter och en internationell människorättsorganisation specialiserade på antisemitism.

Efter det vittnade flera i sjukhuspersonalen om ett maktmissbruk från flera i chefsposition.

– Det är en kultur där det är okej att mobba, kränka och komma med rasistiska uttryck, säger en i sjukhuspersonalen.

Sjukhusledningen utreds

Efter avslöjandena har sjukhusledningen inlett en utredning av en extern advokatbyrå. Enligt uppdragsbeskrivningen som upprättades i oktober mellan sjukhuset och advokatbyrån Flood Herslow Holme har byrån i uppdrag att utreda anmälan om antisemitism och trakasserier som kom in nio månader tidigare. De ska också utreda Karolinskas tidigare utredningar samt om arbetsgivarens åtgärder varit tillräckliga. Sjukhusledningen har kritiserats för att ha ”ignorerat problemen”.

– Det har nu gått nio månader sedan vi informerade KS om detta. Ju längre tid som går desto längre tid lider min klient. Och längre tid riskerar det att ta. Utredarna har till exempel fortfarande inte hört min huvudman, de känner fortfarande inte till de vittnen vi vill ska höras och de har inte heller tagit del av ytterligare, viktig dokumentation, säger Sebastian Scheiman, en av de utsatta judiska läkarnas advokater.

Visselblåsartjänst

Efter lunch kallade den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell media till ett telefonmöte, där hon bland annat redogjorde för en särskild visselblåsartjänst dit personal kan vända sig anonymt om de upplever trakasserier.

– Framöver har vi starkt fokus på att utredningen ska gå in i sin andra fas. Den externa utredaren ska påbörja intervjuer med berörda och ta del av ytterligare material, säger hon. När man tittar generellt på tidslinjen för vår hantering efter att anmälan kom in så önskar jag att vi hade agerat snabbare under processen, säger Annika Tibell som tillträdde den 1 oktober i år.

Utredning väntas bli klar inom några veckor.

Publisert:

LÄS VIDARE