Wolfgang Hansson

Därför är bränderna ett hot mot Trump

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skogsbränder i Kalifornien orsakar inte bara osannolik materiell förödelse och tar rekordmånga människoliv.

De får också politiska återverkningar.

Om inte president Trump omprövar sin skeptiska inställning till klimathotet kan det kosta honom väljare i presidentvalet om två år.

När han för några dagar sedan gick ut stenhårt på twitter och anklagade de som sköter Kaliforniens skogar för att ligga bakom att de årligen återkommande bränderna blivit värre och värre så var det enligt devisen anfall är bästa försvar.

Trump visste att kopplingen mellan bränderna och klimathotet skulle komma som ett brev på posten. Därför gick han i förebyggande syfte till attack och hotade med att dra in stöd till Kalifornien om de ansvariga där inte skärpte sig.

Presidenten hävdade att om man bara glesade ut skogarna mer så skulle det inte brinna så mycket.

Därmed försökte han rikta bort uppmärksamheten från det verkliga problemet. Nämligen att den globala uppvärmningen gör att bland annat Kalifornien blir torrare och torrare. Något som klimatforskare förutspått.

Efter månader utan regn förvandlas växtligheten till perfekt tändved. Allt som behövs är en lastbil som får punktering. Gnistorna från fälgen som skrapar mot asfalten räcker för att tända på.

Utplånad stad

Klimatförändringar gör också att det blåser mer och kraftigare vilket är en annan viktig orsak till att årets bränder i Kalifornien utvecklats till de värsta i delstatens historia. Staden Paradise är mer eller mindre utplånad av lågorna som på grund av starka vindar spreds sig rekordsnabbt.

Risken för pr-skador ökar dessutom för Trump när en rad kända personer som får sina hus nedbrända öppet går ut och kritiserar presidenten, som världsartisten Neil Young.

Bara misstanken om att det är klimatförändringarna som ligger bakom räcker för att ställa till det för en president som i valrörelsen hävdade att människans påverkan på klimatet var en bluff från Kina. Ett av hans första beslut i Vita huset var att dra sig ur klimatavtalet från Paris.

Bränderna är bara de senaste i raden av naturkatastrofer som drabbat USA under Trumps tid i Vita huset och som gjort hans klimatinställning till ett allt större hot mot hans politiska överlevnad.

Kaffeved

Nyligen drog orkanen Michael fram över Florida och orsakade en fruktansvärd förödelse med bilder av hela bostadsområden förvandlade till kaffeved.

Förra året var det svåra översvämningar i Houston, Texas som tvingade presidenten att besöka ännu ett katastrofområde. Presidentfamiljens förståelse för det svåra läget kändes inte klockren när rikets första dam dök upp i stilettklackar i katastrofområdet.

Samma år drabbades Puerto Rico svårt av orkanen Maria. Presidenten reste dit och kastade toalettrullar till de drabbade. När dödstalen rullade in hävdade Trump att siffrorna var fejk och att det var demokraterna som försökte överdriva katastrofen för att skada honom.

Man kan tycka att Trump borde ha lärt sig läxan efter George W Bush nonchalanta och okänsliga uppträdande när orkanen Katharina drabbade New Orleans.

Det blev en svår plump i hans eftermäle.

Hyllar kol

Många amerikaner delar Trumps skepsis till människans påverkan på klimatet. Men i takt med att orkanerna blir kraftigare och bränderna mer dödliga är det fler och fler som tänker om.

Trump hyllar kolet. Han ser inga skäl att minska USA:s användning av olja och naturgas. Tvärtom fattar han ständigt beslut som förstärker USA:s beroende av de fossila bränslen som en nästan enig forskarvärld säger gör den globala uppvärmningen värre och leder till allt extremare väder.

Tyvärr drabbar det inte bara USA utan oss alla att landet som släpper ut näst mest koldioxid i världen motarbetar en förändring. Det har gått så långt att enskilda delstater i USA trotsar presidenten och fortsätter tillämpa Paris-avtalet.

Någon gång kommer det en "tipping point" då det amerikanska folket kommer till samma slutsats som en majoritet av européerna. Att vi måste begränsa människans påverkan på klimatet så mycket det går.

Om den inträffar före presidentvalet 2020 kan Trump ligga illa till. Vem vill rösta för en president som ignorerar ett av de värsta hoten mot mänsklighetens fortsatta existens på Jorden?

Publisert:

LÄS VIDARE