CNN stämmer Donald Trump

avAnna Hansson, Oskar Forsberg

Nyhetskanalen CNN stämmer president Donald Trump.
Detta efter att Trumpadministrationen förbjudit CNN:s reporter Jim Acosta att delta i presskonferenser i Vita huset.

”Om det lämnas obestritt kan Vita husets handlingar skapa en farlig avkylande effekt för alla journalister”, skriver CNN i ett uttalande.

Det var i onsdags som Vita huset drog in Jim Acostas pressackreditering. Beskedet kom efter att Donald Trump skällt ut journalisten Jim Acosta under en pressträff i Vita huset.

Jim Acosta försökte ställa en fråga om utredningen angående Donald Trumps kopplingar till Ryssland när reportern avbröts och micken togs från honom.

– Du är en oförskämd, fruktansvärd människa, sa president Donald Trump till Jim Acosta.

Stämmer Trumpadministrationen

I fredags skickade CNN ett brev till Vita huset och begärde att Jim Acosta omedelbart skulle få tillbaka sin pressackreditering och varnade att de i annat fall skulle gå vidare med en stämning.

När inget hände valde CNN och Jim Acosta på tisdagen att stämma Donald Trump och fem av hans medarbetare, däribland pressekreterare Sarah Sanders och Vita husets stabschef John Kelly, som varit inblandade i beslutet.

”Kunde ha hänt vem som helst”

I ett uttalande skriver CNN att beslutet att lämna in en stämningsansökan visserligen gäller CNN i det här fallet men att andra redaktioner och reportrar kunde ha blivit Trumpadministrationens måltavlor, eller kommer att drabbas i framtiden.

”Det här kunde ha hänt vem som helst. Om det lämnas obestritt kan Vita husets handlingar skapa en farlig avkylande effekt för alla journalister som bevakar våra valda tjänstemän”.

Vita husets svar

Vita huset svarade lite senare. I ett pressmeddelande uppger Vita huset att man kommer försvara sig mot stämningen.

”CNN har nästan 50 ackrediterade personer och Acosta är varken mer eller mindre speciell än någon annan reporter eller nyhetsbyrå”, skriver man och fortsätter:

”Efter att Acosta ställt två frågor till presidenten – som han svarade på – vägrade han att lämna från sig mikrofonen till en praktikant för att andra reportrar skulle få ställa sina frågor. Detta var inte första gången den här reportern vägrat andra reportrar att få ställa frågor”

ARTIKELN HANDLAR OM

CNN