Paris

Krissamtal i Paris efter våldsamma protester

avTT

Foto: Thibault Camus
"Avgå Macron" har en demonstrant klottrat på Triumfbågen. Nu ska premiärminister Edouard Philippe möta företrädare för rörelsen.

Den franska regeringen har bjudit in ledarna för alla partier i parlamentet och företrädare för rörelsen Gula västarna för krissamtal. Först ut att möta premiärminister Edouard Philippe är Paris borgmästare, Anne Hidalgo, rapporterar Radio France.

Bilderna från helgens demonstrationer med landets främsta nationella symbol, Triumfbågen i Paris, nedklottrad av demonstranternas slagord, brinnande bilar och barrikader – och paradgatan Champs-Élysées täckt i tårgas, har chockat nationen. Samtidigt är det många fransmän som säger sig stödja rörelsens budskap – att många fransmän får det allt sämre ekonomiskt ställt utan att landets styrande reagerar.

I en enkät gjord på uppdrag av tv-bolaget RTL efter oroligheterna under lördagen svarar 72 procent av de utfrågade att de stödjer rörelsen. Paris polismästare har beskrivit helgens demonstrationer som de mest våldsamma på flera sekel. Tre personer har dött i olyckor till följd av de vägblockeringar som Gula västarna, "les Gilets Jaunes", satt upp runt om i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM