Vulkanen Katla riskerar utbrott

Av: Martin Mederyd Hårdh, Carin Fock

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Ett hundratal mikroskalv i den sedan länge inaktiva vulkanen Katla skrämde Island i helgen.

Landets myndigheter var i full beredskap.

– Det var en ganska kraftig svärm av jordskalv som ibland förknippas med att ett eventuellt utbrott är på gång, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

2010 fick vulkanen Eyjafjallajökull på Island ett utbrott som störde den europeiska flygtrafiken. De senaste dagarna gav vulkanens fruktade granne Katla oroväckande livstecken

Över 200 mikroskalv registrerades från vulkanen från och med i torsdags, vilket är den högsta frekvensen på fem år, enligt Iceland Monitor. Enligt tidningen registrerades också tre skalv med en magnitud på över 3 på Richterskalan natten till fredag.

Höjer varningsnivån

Även om mikroskalven inte är någon garanti för ett stundande vulkanutbrott så har Island nu höjt varningsnivån för vulkanutbrott, uppger IceNews. Senast Katla hade ett våldsamt utbrott var 1918 – det vill säga för snart 100 år sedan.

– Som det ser ut nu har jordskalvsaktiviteten kommit ner till mer normal nivå, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

– Den kan komma igen, men det kan dröja dagar, veckor, månader, år, eller årtionden. Det blir lite ”alert” under en tid när jordskalvsaktiviteten varit så stor.

Kan bero på sommaren

Aktiviteten vid Katla kan öka och minska i takt med årstiderna, säger Bödvarsson. Nu kan det ha att göra med att sommaren just tagit slut.

– Just i den här vulkanen är det ganska vanligt med lite ökad jordskalvsaktivitet när isen har smält till maximum efter sommaren. Det finns en sådan påverkan också.

Enligt IceNews har isländsk polis sökt igenom trakten kring vulkanen för att se att inga turister befinner sig i området.

Bereskapen höjdes också för flygtrafiken till och från Island.

– Om det håller i sig så här nu tror jag att det dras tillbaka inom kort, säger Reynir Bödvarsson.

"Vi är redo"

Vulkanen ligger under glaciären Mýrdalsjökull, som vid ett utbrott skulle kunna smälta och orsaka en översvämning.

– Jag tror att vi alla är redo för henne när hon kommer. Det kommer vara välorganiserat och om det blir en översvämning här så evakueras folk, säger Ólafur Pórdarson, boende i området, till Iceland Review.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN