Niondeklassare tog ställning mot rasism – hyllas av politiker

1 av 2 | Foto: Skolklassens spexfoto har fått stor uppmärksamhet – och får både kritik och beröm.
NYHETER

Skolklassens spexfoto blev ett politiskt ställningstagande. Bilden har väckt stor uppmärksamhet på internet – där den får både hyllningar och kritik.

– Vissa missförstår vårt budskap, säger eleven Freya till Aftonbladet.

Så kallade spexfoton är vanliga bland niondeklassare i såväl Sverige som i Danmark.

Men i år valde klass 9A på Blågård skole i Köpenhamn att göra något extra av sin bild – att ta ställning i en ständigt aktuell politisk fråga.

Iklädda vita masker och med en skylt med texten "Black lives matter" valde de att göra en markering.

– Vi har läst mycket om etnisk segregation och medborgarrätt i USA på senaste tiden. Så vi valde att göra ett ställningstagande relaterat till det, säger Yusuf Warsame, som syns längst fram med utsträckt knuten näve.

"Skickar ett budskap"

Bilden har spridits på internet sedan Yusufs klasskompis Freya Møller Thessen lade upp den på sin Facebooksida. Bland annat har det danska vänsterpartiet Enhedslistens partiledare Pernille Skipper återpublicerat bilden.

"När jag gick i nian hade vi på oss galna hattar. De här ungdomarna använder möjligheten för att skicka ett budskap. Det är starkt", skriver hon.

Eleverna, som är mellan 14 och 16 år, hade diskuterat genom bilden ordentligt innan de bestämde sig.

– Många har frågat oss varför vi gjorde det här ställningstagandet. Men det är ett enormt problem i USA, säger Freya Möller Thessen.

"Missförstått budskapet"

Freya, Yussuf och deras klasskompisar har mött många reaktioner på klassfotot. Bland annat har tidningen Metroxpress återpublicerat bilden.

De flesta kommentarerna de får är positiva och hejar på klassens initiativ, säger Freya.

– Men vissa har missförstått budskapet och tycker att det borde stått "All lives matter" eller vill bara ha en debatt, säger Freya.

Hon fortsätter:

– Vi har inga problem att ta en sån diskussion men vi vill att folk åtminstone håller en trevlig ton.

ARTIKELN HANDLAR OM