Ambulansföraren: ”Du var 10 centimeter från mina hälar”

1 av 2 | Foto: Conny ryter ifrån de bilister som inte tänker sig för när de kör.
NYHETER

När Conny och hans kollegor skulle hämta en patient på en trafikerad väg var han tvungen att hoppa undan bilar flera gånger – trots att de markerat att bilisterna behövde köra försiktigt.

– Man blir ju förbannad. Men sen blir man också rädd när man inser att man vill komma hem till sin familj och sina barn.

I torsdags fick ambulanssjukvårdaren Conny Andersson åka ut på ett jobb i Norrtälje. Han och hans kollegor skulle hämta en patient på riksväg 276 och ställde ambulansen med blåljusen på så att halva bilen var i körbanan – detta för att signalera åt övriga bilister att sänka farten vid dem.

– Vi riskerar vår säkerhet när vi gör så men vi hade inte möjlighet att ställa oss på något annat sätt.

”Att folk inte har mer respekt”

Trots att de markerade att folk behövde sänka farten var det ett flertal bilar som passerade i för hög fart. Dessutom var det vissa som höll på med sina mobiltelefoner och som inte alls uppmärksammade ambulansen.

– Att folk inte har mer respekt i trafiken. Jag vet inte varför folk har bråttom förbi egentligen.

Under arbetet var Conny tvungen att hoppa undan två gånger för att undvika att bli påkörd, en bil åkte förbi i hög fart cirka tio centimeter ifrån Connys hälar och bakdörren på ambulansen.

– Man blir ju förbannad. Men sen blir man också rädd när man inser att man vill komma hem till sin familj och sina barn.

Generellt brukar de ha med sig räddningstjänsten som är duktiga på att stänga av vägen – speciellt nu efter de senaste olyckorna, menar Conny. Men den här gången var det inget uppdrag där räddningstjänsten var inblandad. 

– När räddningstjänsten inte är med är vi ensamma på vägen. Det finns en rädsla om att bli påkörd när man är ute och jobbar.

”Man måste tänka till”

Conny skrev ett Facebookinlägg om händelsen för att försöka få folk att förstå att den vårdslösa körningen riskerar hans, kollegornas och andra vägarbetares säkerhet.

Det hade kunna slutat jävligt illa! Det var så pass att vi knappt vågade oss på att lasta in patienten i ambulansen(...). Jag hoppas att så många som möjligt delar detta och sänker hastigheten till KRYPFART förbi ett utryckningsfordon eller andra fordon som faktiskt står på vägen av en anledning. Om detta når till den vinröda Nissan som körde förbi Görla mot Åkerberga vid 15 tiden idag 21/7-2016 så får du gärna berätta hur du tänkte när du redan körde ca 80 km/h som är 10 km/h över hastighetsbegränsningen och accelererade förbi oss, du va ca 10 cm från mina hälar och bakdörren på ambulansen”.

– Man måste tänka till när man ska passera en ambulans eller liknande. Sänk hastigheten, ta inte kort och använd backspeglar och blinkers. Det är trots allt vår säkerhet det handlar om – och patientens.

Följ oss på Facebook