Isabella Lövin.
Isabella Lövin.

Lövin trött på bråken i Miljöpartiet

Publicerad:

NYHETER

Språkröret: ”Ska inte bråka sinsemellan när vi står inför klimatförändringar och populism”

Isabella Lövin.
Isabella Lövin.

I fredagens DN kallade åtta tunga miljöpartister partiet för ”visionslöst”.

Men språkröret Isabella Lövin håller inte med.

– Nu handlar det om att genomföra visioner. Inte berätta om dem eller stå vid sidan och kritisera, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Sedan i våras har Miljöpartiet skakats av bråk och förtroendekriser.

– Jag ligger vaken om natten och tänker på klimatförändringar och vågen av högerpopulism. Vi ska inte bråka sinsemellan när vi står inför sådana utmaningar, säger språkröret Isabella Lövin i Ekots lördagsintervju.

”Genomföra visioner”

I fredagens Dagens Nyheter skrev åtta av partiets veteraner att Miljöpartiet blivit ett ”visionslöst etablissemangsparti”.

– Jag respekterar verkligen grundarna av Miljöpartiet, de har gjort en fantastisk insats att få ihop människor i den gröna rörelsen. Jag kan bara konstatera att de har rätt, men nu handlar det om att genomföra visioner. Inte berätta om dem eller stå vid sidan och kritisera, säger Isabella Lövin.

I den gröna rörelsen i Tyskland pratar man om en uppdelning mellan ”fundis” – fundamentalister – och mer pragmatiskt lagda ”realos”.

– Där har realisterna drivit den mest ambitiösa klimatpolitik som Europa sett. Det hade inte hänt om fundis stått vid sidan och pekat på felen, säger Isabella Lövin.

”Inte Gustav och jag som bestämt”

Sedan turbulensen i våras har sprickan i Miljöpartiet blivit bredare.

Riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets går inte längre på riksdagsgruppens möten i protest mot en hårt vinande partipiska. Isabella Lövin ställer sig oförstående till anklagelsen.

– Partilinjen måste bestämmas av kongressen, av riksdagsgruppen som fattat besluten. Det är inte Gustav Fridolin och jag som bestämt – beslutet kring till exempel Vattenfall har tagits helt enligt ordningen, säger språkröret Isabella Lövin i Ekots lördagsintervju.

Publicerad: