Kongo-Kinshasa

Svensk man skjuten av tjuvjägare i Kongo-Kinshasa

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

En svensk man i 30-årsåldern har skjutits i en nationalpark i Kongo-Kinshasa.

Mannen, som jobbar i parken, skulle stoppa tjuvjakt på elefanter när han och fyra parkvakter angreps av tjuvjägare.

Tre av parkvakterna dog av sina skador.

– Jag vet att de flera gånger försökt stoppa tjuvjakt, säger en familjemedlem till mannen.

Tipsa | Aftonbladet

I lördags förmiddag, lokal tid, blev mannen och de fyra parkvakterna skjutna i i nationalparken Garamba, i afrikanska Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo).

”Stor sorg”

En av parkvakterna avled på plats. Två dog senare av sina skador. Tillståndet för den svenske mannen och en av parkvakterna är nu stabilt, uppger en familjemedlem till den svenske mannen.

– Det är med stor sorg som jag meddelar att fem medlemmar från Africa Parks, fyra parkvakter och vår parkchef, var inblandade i en skottlossning med sudanesiska elefanttjuvjägare, skriver parkens vd Peter Fearnhead i ett meddelande.

Svensken och parkvakterna flögs för att få vård på en amerikansk militärbas i Sydsudan, och sedan vidare till Centralafrikanska republiken. Två av parkvakternas liv gick inte att rädda. Nu vårdas den svenske mannen på sjukhus i Sydafrika, uppger en familjemedlem.

– Vi är bedrövade på grund av förlusten och vi beklagar sorgen för familjemedlemmarna som de här männen lämnar efter sig, skriver vd:n Peter Fearnhead.

Parkvakten som överlevde är på bättringsvägen, uppger parken.

Har tjuvskytteproblem

Nationalparken Garamba beskriver sig själva som ”det sista starka fästet för elefanter och giraffer i hela Kongo”. Parken har stora problem med tjuvjägare. Bara under 2016 har 43 elefanter dödats – nu återstår färre än 1 500.

– Elfenben och lejonskinn har tagits i beslag sedan lördagens incident, skriver parkens vd Peter Fearnhead i pressmeddelandet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Black Mambas skrämmer bort tjuvjägarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kongo-Kinshasa