Panamadokumenten

Nordeas ledning ljuger – har gömt pengar

Av: 

Victor Stenquist

Karin Ahlborg

NYHETER

Skandalen kring Nordea växer.

”Uppdrag granskning” avslöjar nu att banken betalar för att fördatera fullmakter och hjälper till att skaffa målvakter i skatteparadis – och lånar ut miljardbelopp till brevlådeföretag.

– De pengar som banken lånar ut är ju pengar som vi satt in på bankkontot, säger Jakob König, bankexpert på Sveriges konsumenter.

De 11,5 miljoner dokument som läckt från Mossack Fonseca i Panama visar hur bolaget hjälpt till att bilda brevlådeföretag i skatteparadis.

Att svenska Nordea är involverat i transaktionerna blev känt i söndags.

I kvällens ”Uppdrag granskning” visar redaktionen att Nordeas ledning ljuger när de säger att den typen av banktjänster är ett avslutat kapitel.

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

Varit aktiva

De läckta dokumenten visar att Nordea mycket aktivt har hjälpt sina kunder att skapa brevlådeföretag, ordna målvakter som officiellt står för ägandet och dessutom varit beredda att betala för att Mossack Fonseca ska fördatera dokument, det vill säga ändra datum så att det ser ut som de upprättats långt tidigare.

I ett mejl skickat 2012 begär Nordea en ändring:

”Var vänlig och utfärda fullmakten redan från maj 2010”.

Och får till svar: ”notera att taxan för att fördatera dokument är 350 USD”.

Miljardlån till oligark

Bankkundernas sparpengar har bland annat gått till miljardlån till bolaget Capital Partners för att bygga ett stort kontorskomplex i Moskva. I

”Uppdrag granskning” kan visa att bakom Capital Partners, gömd under lager på lager av brevlådeföretag i olika skatteparadis, finns Serzjan Zjumasjev. Han beskrivs som en oligark från Kazakstan med nära band till envåldshärskaren Nursultan Nazaba.

Nordea har lånat ut flera miljarder till tre brevlådeföretag som i sin tur ägs av brevlådeföretag, som i sin tur ägs av nya brevlådeföretag. Då bolagen byter ägare regelbundet är ägarstrukturen närmast omöjlig att kartlägga.

– Det ringer ju varningsklockor åt alla håll. Både när det gäller upplägget, men också när det gäller den slutliga låntagaren. De pengar som banker lånar ut, det är ju pengar som vi satt på bankkontot, säger Jakob König, bankexpert på föreningen Sveriges konsumenter till ”Uppdrag granskning”.

Han fortsätter:

– Att de använder deras pengar till att finansiera kazakstanska oligarker genom avancerade upplägg i skatteparadis, med olika typer av brevlådeföretag. Det tror jag inte är många kunder som vill att deras pengar ska användas till.

Aftonbladet har under onsdagsmorgonen varit i kontakt med Nordea som ber att få återkomma under dagen.

– Vi vill ta del av uppgifterna som framkommit först, säger Magnus Nelin, presschef på Nordea.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Panamadokumenten

LÄS VIDARE

Skatteverkets högsta chefer varnade sin kompis inför skattegranskning

ÄMNEN I ARTIKELN

Panamadokumenten

Mossack Fonseca

Nordea