Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

Kyrka erkänner svarta löner

Av: 

Richard Aschberg

Mattias Sandberg

NYHETER

Stoppade utbetalningar - på grund av Aftonbladets granskning

Under flera dagar har Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg berättat hur flera höga chefer inom Svenska kyrkan är vårdslösa med medlemmarnas pengar.
Trots hårda interna riktlinjer så har man kostat på sig lyxresor, dyra middagar och rest med familjemedlemmar på kyrkans bekostnad.
Efter avslöjandena har anställda tvingats betala tillbaka tiotusentals kronor – och höga chefer har tagits ur tjänst. 

Aftonbladet avslöjade hur Londonförsamlingen har betalat ut svarta löner.

Nu går även utlandsförsamlingen i Rom ut och erkänner att man betalat svarta löner under flera år.  
– Det ska absolut inte förekomma, säger kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.
Under flera månader har Aftonbladet granskat Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) – och bland annat avslöjat hur höga chefer köpt privata resor på kyrkans bekostnad.
I dag valde kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén att ta två av utlandskyrkans toppchefer ur tjänst, eftersom de använt kyrkans Eurobonus-poäng till privata resor.  

Ska utredas

– Jag har tagit de här två cheferna ur tjänst. Och jag har också arbetsbefriat ytterligare en regionchef för att kunna göra en ordentlig genomlysning, säger Helén Ottosson Lovén.
Nu kommer SKUT tillsätta en oberoende utredning för att se över hur anställda reser och representerar för medlemmarnas pengar.
– Det är viktigt för mig att nu göra en ordentlig genomlysning, så jag får fram en samlad bild och utifrån den bilden får jag ta ställning till vad det är vi behöver vidta för åtgärder, säger Helén Ottosson Lovén.

Svarta löner

Aftonbladets granskning har också visat att det har betalats ut svarta löner i Londonförsamlingen.
Under tisdagen valde Per Edler, kyrkoherde i Svenska församlingen i Rom, att gå ut i Kyrkans Tidning och berätta att även hans församling betalat ut svarta löner till lokalanställd personal.
– Jag kom hit för två år sedan, under mer än ett år har jag och kyrkorådet arbetat på att förändra detta. Så vitt jag förstår har detta pågått under flera år, säger han till tidningen.

Påskyndades av Aftonbladet

I mitten av april tog församlingen beslutet att inte längre betala ut lönerna – och när Kyrkans Tidning ställer frågan om beslutet påskyndades av Aftonbladets granskning svarar Per Edler:
– Ja.
Helén Ottosson Lovén säger att det absolut inte ska förekomma svarta löner inom utlandskyrkan – och att hon kommer följa upp uppgifterna.
Som generalsekreterare och medlem i Svenska kyrkan är hon besviken på den senaste veckans avslöjanden i Aftonbladet.
– Det är inte okej att bryta mot de regler som fastställda och det är naturligtvis också så att det ställer frågor för det förtroende som man kan ha. Men det är resultatet av genomlysningen som jag vill lägga till grund för vidare beslut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nya goda vanor i höst med Middagsfrid matkassar – just nu till kampanjpris.

Middagsfrid

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

LÄS VIDARE

Aftonbladets granskning av Svenska kyrkan – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

Svenska kyrkan