Doktorand gripen – drev handel med gift

1 av 2

avVictor Stenquist

NYHETER

En doktorand vid Uppsala universitet är gripen – misstänkt bland annat för försök till grov utpressning och förberedelse till spridande av gift.

Ett av ämnena han tros ha sålt klassas som kemiskt vapen, enligt polisen.

Mannen greps på onsdagen.

Tipsa | Aftonbladet

Mannen, som är i 25-årsåldern, greps i sin bostad i Uppsala under onsdagsmorgonen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

– Det är efter ett mycket omfattande spanings- och utredningsarbete som misstankarna har kommit att riktas mot honom och han kunde gripas helt odramatiskt i sitt hem, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Ett utpressningsärende

Som doktorand vid Uppsala universitet misstänks mannen samtidigt ha bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat.

I ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende, uppger polisen. Om det finns några målsäganden i ärendet eller vad det är mannen exakt misstänks ha gjort vill polisen inte gå in på.

– Det är en mängd utredningsåtgärder som ska genomföras och därför får vi avvakta med ytterligare information, säger Christer Nordström.

Under dagen genomförs husrannsakningar i hans lägenhet i syfte att säkra bevis.

Universitetet har hjälpt

Mannen misstänks för försök till grov utpressning, förberedelse till spridande av gift, framställning och överlåtelse av narkotika och brott mot lagen av krigsmateriel.

På sin hemsida uppger polisen att ett av ämnena som mannen misstänks ha haft till försäljning finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.

Mannen greps vid 08-tiden på onsdagen och ett inledande förhör har hållits med honom.

– Han ville tydligen inte svara på några frågor då, men är fortsatt anhållen, säger Christer Nordström.

I nuläget finns inga ytterligare misstänkta i ärendet.

Många anställda

Polisen vill inte uppge varifrån mannen tros ha fått preparaten han misstänks ha sålt. Men utredningsarbetet har pågått ända sedan i höstas.

– Det har varit ett nära samarbete med Uppsala universitet som varit till mycket stor hjälp för polis och åklagare, säger Christer Nordström.

Mannen uppges ha arbetat vid Biomedicinskt centrum, där uppemot 2 000 personer finns anställda, enligt Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet. Totalt finns ungefär 2 400 doktorander vid Uppsala universitet.

– Vi har en bra dialog med polisen och vår säkerhetsavdelning är väldigt kompetent. Som myndighet måste vi ju också bistå med hjälp som åklagare fattar beslut om, säger Pernilla Björk till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM