Nya larmet: 1 400 kan ha fått smittad mat

Reporter: Linnea Järkstig, TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
Arkivbild från Sodexos storkök i Märsta.

Listeriasmittade matlådor kan ha skickats ut till hundratals äldre.

Minst 1 400 äldre svenskar kan ha fått maten från Sodexo.

– Det är väldigt beklagligt att det blivit så här, och det är vi jätteledsna för, säger distriktchefen Susanne Fridlund till SVT Väst.

1 400 äldre, varav 500 i Göteborg, har fått mat som kan ha smittats med listeriabakterier, uppger Sveriges Radio P4 Göteborg.

Smittan upptäcktes i leverantören Sodexos egna kontroller och i går kväll ringde trygghetsjouren i Göteborgs stad runt till dem som fått mat och meddelade att den behövde slängas.

Chefen: Släng matlådorna

Företaget har gjort bedömningen att all mat som lagats fram till 2016-04-11 kan vara smittad och därför ska den slängas.

– Som en säkerhetsåtgärd vill vi nu nå alla äldre så att de slänger maten som levererats, säger Sodexos distriktschef Susanne Fridlund till radiokanalen.

Maten ska ha gått ut till äldre i kommunerna: Göteborg, Umeå, Borås, Ludvika, Olofström, Sigtuna, Uppsala, Åtvidaberg och Norrköping.

Farligt för vissa personer

I normala fall är listeriabakterier ofarliga, men för personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre kan infektionen vara farlig, enligt Folkhälsomyndigheten. Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen är hjärnhinneinflammation samt blodförgiftning (sepsis).

Om maten värms upp till 70 grader ska inte listeriabakterien överleva.

Publicerad: