Lööf: ”Löfven bör överväga om Kaplan kan sitta kvar”

avJulia Wågenberg, Oskar Forsberg

"Historielös och djupt osmaklig"

1 av 4

Centerpartiets partiledare Annie Lööf riktar skarp kritik mot Mehmet Kaplan (MP).

Hon tycker dessutom att Stefan Löfven "allvarligt bör överväga" om bostadsministern kan sitta kvar i regeringen.

– Den horribla jämförelsen mellan Israel och Nazistyskland är historielös och djupt osmaklig, skriver hon på Facebook.

Mehmet Kaplan, bostadsminister och miljöpartistisk politiker, har jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget. Tidigare i veckan avslöjades att han ätit middag tillsammans med högerextrema ledare.

Kritiseras av oppositionen

Detta har upprört flera oppositionspolitiker. Annie Lööf skriver i ett uttalande på söndagskvällen att uppgifterna om Kaplan är "graverande".

Hon skriver vidare, i ett inlägg upplagt på Facebook, om att "den horribla jämförelsen mellan Israel och Nazistyskland är historielös och djupt osmaklig. Att ett statsråd agerar så omdömeslöst riskerar att skada Sverige."

Slutligen riktar hon fokus mot statsministern. "Stefan Löfven bör allvarligt överväga om Kaplan kan sitta kvar i regeringen", skriver hon.

Björklund: Totalt omdömeslösa

Även Jan Björklund, liberalernas partiledare, riktar hårda ord mot Kaplan.

– Hans uttalanden är totalt omdömeslösa. Det är tydligen inte bara en gång utan gång på gång om samma typ av frågor. Han har heller inte svarat på sina kontakter med dessa extremistiska ledare, säger han i en intervju med Aftonbladet TV.

Liksom Annie Lööf väntar sig nu Jan Björklund ett agerande från statsministerns sida. 

– Antingen måste statsministern uttala sitt fulla förtroende annars kommer inte Kaplan att kunna vara kvar, säger Jan Björklund.

Åsa Romson,

ARTIKELN HANDLAR OM