Kent Ekeroth tar timeout

Av: Kenan Habul, Pär Karlsson, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Kent Ekeroth tar timeout från riksdagens justitieutskott, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Nu börjar partiledningens tålamod tryta, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– Flera i partiet ifrågasätter om Kents version stämmer. Det enda som syns tydligt är att han slår killen, säger en källa.

Kent Ekeroth kommer tills vidare inte att representera Sverigedemokraterna i riksdagens justitieutskott, meddelar partiet på fredagseftermiddagen.

– Låt oss hoppas att detta blir ordentligt utrett så att vi kan fokusera på politik igen. Jag håller med om Jimmie Åkessons bedömning. Tills vidare kommer jag inte att företräda Sverigedemokraterna i justitieutskottet, säger Kent Ekeroth i pressmeddelandet.

Vet inte var Ekeroth är

SD:s presschef Henrik Vinge säger att partiet inte kommer att kommunicera någon mer information under fredagskvällen.

Varför gick ni inte ut med informationen i går?

– Jag pratade med Kent nu på eftermiddagen och vi bestämde oss för att vi skulle skicka det här uttalandet som pressmeddelande, säger Henrik Vinge.

Varför sa han inte det här redan i går?

– Han får väl uttala sig när han känner att han vill uttala sig. Jag har gjort andra saker i dag och så ringde jag honom på eftermiddagen och så bestämde vi oss för att skicka ut uttalandet som pressmeddelande.

Har du träffat honom?

– Nej, jag har pratat med honom i telefon.

Är Ekeroth kvar i landet?

– Jag vet inte var han är. Jag tror att han befinner sig i Sverige. Men som sagt, jag pratade med honom i telefon, säger Henrik Vinge.

SD:are ifrågasätter Ekeroths version

Jimmie Åkesson har pratat med Kent Ekeroth både i går och i dag. Enligt en källa har Ekeroth "köpt Åkessons bedömning".

Flera av varandra oberoende uppgiftslämnare berättar dock att tålamodet hos partiledningen börjar tryta. Den senaste incidenten är bara en i raden av upprepade skandaler runt Kent Ekeroth.

– Det måste bara ta slut. Det riskerar att skada partiet, säger en källa.

Flera medlemmar i partiet ifrågasätter om Ekeroths version – att han agerade i självförsvarar – stämmer.

– Det enda man ser tydligt på övervakningsfilmen är hur han slår killen. Som riksdagsman kan man inte göra det oavsett vilka dumheter som sägs, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

"Slog mig knytnäven rakt i ansiktet"

Det var vid 02.30-tiden under natten till torsdagen som Kent Ekeroth hamnade i en konflikt med en annan man i samband med att han nekats inträde på nattklubben Solidaritet, som ligger nära Stureplan i centrala Stockholm.

För Aftonbladet har mannen berättat att han skämtade om järnrörsskandalen när Ekeroth passerade honom:

– Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet. Jag fick en fet smäll och blev svullen i ansiktet. Jag blev helt chockad. Det är helt sjukt att han hoppade på mig.

Kent Ekeroth har en helt annan bild av vad som inträffade vid klubben.

”Jag hade sällskap av två Säpo-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka”, skriver Ekeroth i ett sms till Aftonbladet.

Kent Ekeroth har även gjort en motanmälan om misshandel.

Utredningen fortsätter

Utredningen kring den misstänkta misshandeln löper parallellt. Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, leder förundersökningen. Hon har ännu inte delgett Kent Ekeroth misstanke om brott.

– Jag har haft kontakt med utredningspersonalen i dag och gett direktiv om att de ska förhöra vittnen och målsäganden. Först efter det brukar man höra den misstänkte, säger hon.

Kastlund beskriver utredningsläget som gott.

– Vad jag förstått så har många människor sett detta, och det ska även finnas film från övervakningskameror. Men utredningen kan ändå ta några veckor. Vi har hög prioritet på alla ärenden, men det är ju inte samma brådska som i fall där någon sitter frihetsberövad.

Aftonbladet söker Kent Ekeroth.

Publicerad: