Mona Sahlin skrev intyg till ”The Mauler”

Som myndighetschef skrev Mona Sahlin ett intyg för att misshandelsdömde Alexander "The Mauler" Gustafsson skulle få visum till USA, avslöjar Expressen.

Innan det hade hon fått dyra gratisbiljetter till en MMA-gala i Stockholm.

– Polisen har fått intyget av mig och vill ha förhör med mig, säger MMA-fighterns agent Tomas Ghassemi till tidningen.

Mona Sahlin avgick från sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism i maj i år.

Hon är hittills delgiven misstanke om tre fall av osant intygande. Misstankarna grundar sig i de brev hon skrev för att hjälpa sin före detta livvakt i samband med en bostadsaffär. I intygen överdrev Mona Sahlin livvaktens inkomst. Även livvakten är brottsmisstänkt.

Nu avslöjar Expressen att Mona Sahlin skrivit ytterligare intyg under sin tid som samordnare – på myndighetens brevpapper. Hon uppges ha skrivit ett referensbrev till MMA-fightern Alexander "The Mauler" Gustafsson för att han skulle få visum till USA. Brevet skickades sedan till amerikanska ambassaden i Stockholm.

Fick gratisbiljetter

Bakgrunden till intyget är att Alexander Gustafsson är dömd för grov misshandel.

Hans agent Tomas Ghassemi berättar för Expressen att det var ett av tio brev som man fick från välkända personer.

– Jag bad henne: "snälla Mona kan vi inte få ett brev av dig bara vad du tycker om Alex som person och bara skriva några ord", säger agenten till tidningen.

Innan Mona Sahlin skrev brevet hade hon fått gratisbiljetter värda tusentals kronor till MMA-galan på Tele2 arena den 24 januari 2015, enligt Expressen.

På onsdagsmorgonen kallades Tomas Ghassemi till förhör hos polisen.

– Polisen har fått intyget av mig och vill ha förhör med mig, säger han till Expressen.

Ska titta på intyget

Överåklagare Anders Jakobsson på särskilda åklagarkammaren leder förundersökningen mot Mona Sahlin. Han bekräftar att utredarna är intresserade av intyget.

– Vi har begärt att få in intyget. Jag har själv inte sett det. Om det blir förhör med agenten vet jag inte. Första ska jag titta på intyget så får jag se om det är något att gå vidare med, säger han till Aftonbladet.

I övrigt ligger utredningen i träda.

– Det kommer inte att hända något förrän månadsskiftet november-december. Jag sitter tjock i ett mål nu och är upptagen med det, säger Anders Jakobsson.

– Då kommer jag själv gå igenom allt material vi har. Vi får ta ställning om vi ska hålla kompletterande förhör med de två inblandade eller om vi ska förhöra andra eller lägga ner ärendet.

”Stark och pålitlig”

I brevet, som Expressen fått uppläst av Gustafssons agent Tomas Ghassemi, skriver Mona Sahlin bland annat att hon följt Alexander Gustafsson under lång tid både i sin roll som politiker och som ett fan av MMA, men att hennes uppfattning om honom främst baseras på honom om person:

”Det finns all anledning att ha förtroende för Alexander hur han agerar som en stark och pålitlig person och som en god människa med en stark personlighet”, uppges det stå i intyget från Mona Sahlin.

Publisert:

LÄS VIDARE