Så kan Mosuls fall stoppa terror i Europa

1 av 9
NYHETER

Striden för att befria Mosul från IS kan också bli en nyckel för att stoppa framtida terrordåd i Europa.

Amerikanska Pentagon skickar nu analytiker som ska samla in vad de hoppas är en guldgruva av information.

– Det kommer självklart finnas information som kan utnyttjas, säger general Gary Volesky.

Amerikanska försvarsorganet Pentagon skickar nu dussintals underrättelseagenter till Irak för att delta i det omfattande arbetet då Mosul ska befrias från IS, skriver New York Times.

Deras mål är att samla information om terrorsekten IS och i förlängningen kanske kunna förhindra ytterligare terrordåd i Europa.

New York Times skriver att den amerikanska underrättelsetjänst förväntar sig att hitta en potentiell guldgruva av information i staden som de beskriver som ”IS kronjuvel”. Analytikernas uppgift är att samla ihop och gå igenom den information som de hoppas hitta i mobiltelefoner, datorer, hårddiskar och fysiska filer som lämnas kvar när IS drivs ut ur Mosul.

– När du befriar en stad av Mosuls storlek kan du förvänta dig att hitta enorma mängder information. Om vi får en sådan chans som dyker upp så gäller det att ha rätt styrkor på plats som kan agera på kort varsel, säger John Dorrian, amerikanska militärens talesperson i Bagdad, till New York Times.

Planera amerikansk offensiv

– Underrättelseinformationen kan sannolikt ge oss en inblick i nätverket kring Daesh, inte bara i Irak och Syrien men kanske även insyn i hur de exporterar terror runtom i världen, människor de samarbetar med och hur de finansieras.

Underrättelseagenterna ska särskilt söka efter information som kan vara till hjälp i den pågående Mosul-offensiven och dela med den irakiska armén. De ska också förberedda sin egna militärinsats genom att samla in information som kan vara till hjälp vid planeringen av en amerikansk offensiv mot terrorsektens säte i Syrien, Raqqa.

Kartlagt ledarstrukturen

All information som kan leda vidare till eventuella terrorceller i Europa och tecken på planerade dåd är också högprioriterat, skriver New York Times. Uppgifter om terrorgruppens ledare Abu Bakr al-Baghdadi och var han kan befinna sig finns också på listan över underrättelsematerial säkerhetstjänsterna hoppas finna.

Vid tidigare framgångsrika strider mot terorrsekten har europeisk och amerikansk underrättelsetjänst kommit över uppgifter som gjort att de kunnat kartlägga IS ledarstruktur och lära sig mer om hur terroristerna finansieras, skriver New York Times.

Snabba upp ännu mer

De har också kommit över bland annat detaljerade register över fler än 40 000 personer som gått med i IS från över 120 länder.

– Om vi får tag på en död IS-medlems telefon i Manbij och den har ett antal telefonnummer kopplat till en stad runtom i världen så delar vi den informationen med våra koalitionsmedlemmar så att de kan utföra sina egna efterforskningar, säger Brett McGurk, president Obamas sändebud hos koalitionstrupperna som slåss mot IS, till New York Times.

– Det här har verkligen börjat att gå med ljusets hastighet men vi vill snabba upp det ännu mer.

ARTIKELN HANDLAR OM