Rysk hackare gripen för attacker mot USA

avGustaf Tronarp

Hade blivit rödflaggad av Interpol – greps på hotellrum

NEW YORK. En rysk hackare har gripits i Prag misstänkt för att ha genomfört attacker mot mål USA.

Gripandet skedde på ett hotell, där mannen befann sig tillsammans med sin flickvän.

Hackaren ska ha kollapsat när polisen stormade in i rummet.

Tjeckisk polis grep den misstänkte hackaren på ett hotellrum i huvudstaden Prag redan den 5 oktober. På grund av ”taktiska orsaker” blev insatsen offentligt först på tisdagen.

Gripandet skedde efter att mannen fått en så kallad ”röd flagg” av interpol. Endast tolv timmar efter att tjeckiska myndigheter fått information om att den misstänkte befann sig i landet hade han frihetsberövats. Även FBI har varit inblandade i utredningen.

Var på resa – i lyxbil

Mannen, som är rysk medborgare, befann sig på ett hotellrum i Prag tillsammans med sin flickvän när han greps. Enligt Politico ska paret ha varit på resa i landet. De uppges ha färdats i en lyxbil som tillhör den gripne.

I samband med att polis tog sig in i hotellrummet ska mannen ha kollapsat. Han fick föras till sjukhus för att få vård.

Några närmare detaljer om vilka mål som hackaren misstänks ha angripit är inte kända. Han kan nu stå inför en utlämning till USA för att ställas inför rätta.

Tusentals läckta mejl

Under de senaste månaderna har flera högt uppsatta demokrater fått sina mejllådor hackade. Störst uppmärksamhet har Wikileaks publicering av tusentals mejl från Clintons kampanjordförande John Podestas inkorg fått. Visselblåsar-organisationen har lovat att fortsätta släppa Podesta-mejl varje dag ända till den 8 november. Bedömare är eniga om att detta är ett reellt bekymmer för Demokraterna.

Ger Ryssland skulden

I slutet av förra veckan sa Obama-administrationen att Ryssland sannolikt ligger bakom hackerattacker med målet att påverka presidentvalet.

Hillary Clintons kampanj har beskyllt Wikileaks för att samarbeta med Ryssland i syfte att få Donald Trump att gå segrande ur kampen om presidentposten.

Utrikesministern Sergej Lavrov har dock förnekat att Ryssland skulle vara inblandat.

– Det är förstås smickrande att få den här sortens uppmärksamhet som regional makt, som Obama kallade oss för ett tag sedan. Nu säger alla i USA att det är Ryssland som styr presidentkampanjen.

– Men vi har inte sett ett enda bevis, har han sagt till CNN.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Det ryska hotet

ARTIKELN HANDLAR OM