93-åring riskerar att vräkas

NYHETER

Ingrid, 93, kan inte delta i trappstädningen och accepterade inte att hennes hyra skulle höjas med tio procent.

Nu riskerar hon att vräkas, skriver tidningen Hem & Hyra.

93-åriga Ingrid hotas av vräkning. Orsaken är att hon inte kan delta i trappstädningen och inte accepterar att hyran höjs med tio procent.

I början av året ville hyresvärden att den 93-åriga kvinnan skulle delta i trappstädningen. Strax därefter kom ett besked om en tioprocentig hyreshöjning. 93-åringen – som bott i fastigheten i Värmland sedan 1950-talet – accepterade inte kraven.

– Första gången hon fick det här brevet så reagerade hon inte speciellt mycket. Men när hon tänkt efter blev hon rädd och nervös så hon var beredd på att skriva på och godta höjningen. Men jag rådde henne att vägra, säger släktingen Jan Olsson, som Ingrid bett föra hennes talan.

Då kom ett brev med krav på uteblivna inbetalningar och ett hot om vräkning.

– Det är ett jävla system. Det handlar om pengar. Det är fult. Så här gör man inte, säger han.

”Stackars lilla dam”

Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist, som driver Ingrids ärende, reagerar starkt mot tilltaget.

– Jag blir så förbannad, stackars lilla dam som råkar ut för detta. Att höja hyran med tio procent när snittet var en höjning på 0,7 procent är inte bara totalt oskäligt – utan dessutom ogiltigt. För att skicka ut en hyreshöjning på det här sättet är ett brott mot förhandlingslagen och kan ge skadestånd, säger hon till tidningen Hem & Hyra.

Värden: ”Har gjort rätt”

Hyresvärdens talesperson säger till tidningen att man inte gjort något fel och att den 93-åriga kvinnan bestred hyreshöjningen för sent.

– Vi anser att vi gjort rätt och går vidare, vi särbehandlar inte någon beroende på om det är kvinnor, män eller hur gamla de är utan det är samma regler för alla, säger talespersonen.

ARTIKELN HANDLAR OM