Tågolyckan utanför Bari i Italien

Teorin: Föraren var distraherad av mobilen

Av: 

Jill Sjölund

Jennifer Wegerup

NYHETER

ROM. Någon av lokförarna begick ett fel.

Det eller ett tekniskt fel är teorin bakom tågkatastrofen i Italien – som krävt minst 27 dödsoffer.

Många utländska turister uppges ha befunnit sig på tåget.

Tipsa | Aftonbladet

Olyckan som skedde på sträckan Corato-Andria, nära Bari, beskrivs som en ”massaker”. Enligt italienska Sky är minst 27 personer döda och ett 50-tal är skadade, varav 20 allvarligt. Man befarar dock att dessa siffror kommer att öka. Enligt Sky har en av förarna omkommit.

Vidden av katastrofen efter tågkrocken i sydöstra Italien står allt mer smärtsamt tydlig. Giuseppe Corrado, vice president för regionen, vädjar till allmänheten att så många som möjligt ska donera blod.

– Det ser ut som efter en flygolycka, bara småbitar återstår av vissa av tågen, säger ett vittne på plats.

Teorin: Distraherad av mobilen

Det privata tågbolaget som sköter trafiken på linjen – Ferrotramviaria SpA – förnekar uppgifter om att arbeten pågick på den delen av linjen, som är enkelspårig. I stället är huvudteorin att någon av lokförarna inte respekterat att lämna företräde, varför är oklart. En teori som nämns är till och med att någon av förarna varit distraherad av sin mobiltelefon.

– Vem och hur som felat, återstår att få reda på, säger Massimo Mazzili, borgmästare i Corato.

– Det är alldeles för tidigt att veta vad som skett, nu ska vi först rädda liv.

Enligt uppgifter skulle ett av tågen ha väntat på grönt ljus vid stationen, innan det körde in på den enkelspåriga sträckan, skriver TT. En lokal åklagare säger till BBC att den mänskliga faktorn mest troligt är en faktor som spelat in.

Tre av vagnarna är totalförstörda, vilket tyder på att åtminstone ett av tågen färdades i hög hastighet.

– Tårar och sorg för offren och deras familjer, men också mycket ilska. Vi kräver klarhet i vad som hände i Puglia i morse, skriver premiärminister Matteo Renzi på Twitter.

Enligt BBC hade man innan olyckan påbörjat arbetet med att göra den aktuella linjen dubbelspårig.

Pendlare, studenter och utlänningar

Tågen på den aktuella sträckan kallas för ”landsbygdens tunnelbana” och är ofta fullsatta med pendlare och studenter.

– Som tur är var det inte rusningstid och skolorna är stängda. Men det är högsäsong och alltid fullt och även turister på dessa tåg, säger borgmästare Mazzilli.

Enligt italienska statstelevisionen RAI ska många utländska turister ha befunnit sig ombord. Det är vanligt att de aktuella tågen används för att resa till badorter och vidare till flyg eller andra tåg.

De dödas kroppar förs till rättsmedicinska i Bari och de flesta skadade har förts till de större sjukhusen där.

”Döda överallt”

Katastroftillstånd är utlyst och Italiens premiärminister Matteo Renzi har avbrutit sitt besök i Milano för att resa tillbaka till Rom och sedan vidare till olycksplatsen.

– Scenerna här är fruktansvärda med döda överallt och folk som sitter fast, gråtande människor och anhöriga som sökt sig hit och har panik, berättar en man för RAI.

Sedan 2009 har 120 olyckor ägt rum på de italienska järnvägarna med totalt 74 döda, enligt La Repubblica och då är de privata bolagen inte inräknade.

– Vi kommer att ta reda på vad som hänt och mina tankar är hos de drabbade och deras familjer, säger premiärminister Renzi.

Olycksplatsen ligger mitt ute på landsbygden och är otillgänglig och räddningspersonal hade till en början svårt att komma fram.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Tågolyckan utanför Bari i Italien

ÄMNEN I ARTIKELN

Tågolyckan utanför Bari i Italien

Tågolyckor

Italien