Iris smarta lösning ska varna bilister

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hästtransporten som ska få bilisterna att hålla avståndet

1 av 3 | Foto: Iris Hjalmarsdottir
”Kanske tänker bilisterna till en gång till” säger Iris om sin nya hästtransport.

Iris Hjalmarsdottir tröttnade på att folk i trafiken inte respekterade hennes hästtransport. Så hon kom på en smart lösning för att uppmärksamma dem, skriver Hippson.se.

Iris Hjalmarsdottir är hästuppfödare, specifikt hästar av rasen Clydesdale som är världens näst största hästras. Hennes sto Iona mäter 175 centimeter i mankhöjd och väger över 860 kilo.

– Hon är lika stor som två vanliga ridhästar tillsammans och när vi är ute och kör med vår hästtransport så väger bara den 2,7 ton, berättar Iris för Aftonbladet.

”Folk i trafiken blir irriterade”

Att hon äger så stora hästar har gjort att hon tänkt mycket på hur hon ska uppmärksamma medtrafikanter på det. För hon menar att det är väldigt ofta människor inte tycks förstå att det är levande djur som finns i transporten.

– Folk i trafiken blir irriterade på oss. Vi måste köra med lägre hastigheter och bromsa in och svänga väldigt långsamt, särskilt sedan vi har fått ett föl eftersom de inte har så bra balans och då kan vi inte bara tvärbromsa helt plötsligt. Trots det kör många tätt i rumpan på transporten och gör hastiga omkörningar.

Först i Sverige med märkningen

Men efter att ha läst en artikel där en amerikansk transport märkts upp med bilder på hästarna i den insåg Iris att det var precis vad hon letat efter. Sagt och gjort fotograferades hästarna och i torsdags kunde hon hämta upp den omgjorda transporten.

– Jag tror vi är först i Sverige med en sådan här märkning. Än har vi inte hunnit köra med den men i augusti ska vi på visning i Danmark lagom till en helg och då lär många se den.

”Kanske tänker de till en extra gång”

Iris säger att hon hoppas på att folk kommer att uppmärksamma att det faktiskt är stora, levande djur i transporten.

– Kanske tänker de till en gång till och håller lite avstånd och gör säkrare omkörningar nu, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN