Stora översvämningar i södra Sverige: 100-tals villor kan ha drabbats

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

Våldsamma regn har skapat stora problem i södra Sverige och främst i skånska Bjuv.

En person blev instängd i sin bil och vid ett sjukdomsfall tvingade ambulanspersonal be räddningstjänsten om hjälp att hämta en person i ett översvämmat hus.

– Det var i princip 1,5 meter högt vatten runt hela tomten så de tog sig inte fram, säger Ronnie Lundgren vid Helsingsborgs räddningstjänst.

Tipsa | Aftonbladet

SMHI varnade under onsdagen för kraftiga regn- och åskskurar längs Sveriges västkust. I Helsingborgsområdet har stora mängder nederbörd fallit och orsakat stora problem med översvämningar främst i Bjuv.

– Vi har fullt upp, det är villor och företag och vägar som svämmar över, säger Ronnie Lundgren, inre befäl vid Räddningstjänsten i Helsingborg.

– Det har varit väldigt lokalt, det är i princip bara Bjuv och delar av Hyllinge som drabbats.

Han säger att de på grund av det stora antalet larm har tvingats prioriterar samhällsnyttiga funktioner som drabbats av översvämningarna men att de också får mängder av larm från privatpersoner som drabbats.

– Vi har 50, 60 kanske hundratals villor som svämmat över, säger Ronnie Lundgren.

– Därför har vi tvingats hänvisa enskilda till deras försäkringsbolag för vi har helt enkelt inte kunnat hjälpa dem.

Han berättar att de bland annat varit på plats vid kommunhuset för att hindra vatten från att tränga in i serverrum och arkiv. Men de har också hjälpt personer som råkat i nöd på grund av det plötsliga skyfallet som dränkte Bjuv.

– Vi har gjort allt vi kunnat. Bland annat en person som satt i vattnet på väg 110 och inte kunde komma ut. Och så har vi hjälpt ambulanspersonal som vid ett sjukdomsfall inte kunde komma fram till den sjuke. Det var i princip 1,5 meter högt vatten runt hela tomten, säger Ronnie Lundgren.

Tvingades stänga

Även köpcentrumet Familia i Hyllinge ska ha drabbats av översvämningarna.

– Det har forsat in vatten genom taket, säger en butiksägare till Aftonbladet.

Som berättar att det i köpcentrets högtalarsystem gått ut meddelande om att de tillfälligt stänger på grund av kaoset som uppstått efter det våldsamma regnet.

– Jag talade precis med deras chef därute. Vattnet forsade upp ur brunnarna och det stod två decimeter högt i gångarna. De är också oroliga för att vattnet ska rinna in i ett ställverk de har därute, säger Ronny Möller på räddningstjänsten Skåne Nordväst, till Helsingborgs Dagblad.

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, säger att det är mycket skurar i området.

– Det är inga ihållande regn utan just skurar som rör sig i området, och då kan det komma stora mängder under kort tid, säger han.

– Vi kan se på våra radar- och satellitbilder att det har funnits och finns mer intensiva skurar över området.

Utöver regn bär vädersystemet också med sig åska.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder