Skräck och död i Syriens fängelser

NYHETER

Fukt, blod och svett. Så luktar tortyr, enligt den syriska advokaten Salam som överlevt fruktansvärda förhållanden i det ökända fängelset Saydnaya. I genomsnitt har över 300 fångar i månaden dött i fångenskap i Syrien sedan 2011, enligt Amnesty.

Militärfängelset Saydnaya ligger i utkanterna av Damaskus och hit förs många av de syrier som gripits av regimen. Här väntar mörker – fängelset har av människorättsgruppen Amnesty International liknats vid ett svart hål – och omänskliga förhållanden.

"När de tog in mig i fängelset kunde jag känna lukten av tortyr. Det är en speciell lukt av fukt, blod och svett" säger Salam från Aleppo, en av 65 överlevare som för Amnesty International vittnat om rutinmässig tortyr, misshandel och skrämmande övergrepp i de syriska fängelserna.

Gripna ”försvinner”

Enligt rapporten har 17 723 människor dött i fångenskap sedan krisen i Syrien inleddes i maj 2011 och fram till slutet av förra året. Det är i genomsnitt över 300 personer i månaden. Den verkliga siffran tros dock vara mycket högre, eftersom många syrier som gripits försvunnit.

"I årtionden har syriska regeringsstyrkor använt tortyr som ett sätt att krossa sina motståndare. I dag genomförs det som en del av ett systematiskt och omfattande angrepp mot alla i civilbefolkningen som misstänks motsätta sig regeringen, och det är att betrakta som ett brott mot mänskligheten" säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

Brutalt välkomnande

Många av de överlevande berättar om hur misshandeln började redan när de anlände till fängelset, en makaber välkomstritual som kunde inkludera misshandel med metallstänger eller elkablar.

"De behandlade oss som djur. De ville att folk skulle vara så omänskliga som möjligt. Jag såg blodet, det var som en flod. Jag trodde aldrig att mänskligheten skulle kunna sjunka så lågt" säger advokaten Samer som greps nära Hama.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM