Fruktad skräckbakterie hittad i kvinna

1 av 2 | Foto: AP/TT
Kolibakterier.
NYHETER

En skräckbakterie med en ny resistens-gen har upptäckts i USA efter att en kvinna insjuknat.

Bakterien är resistent mot alla former av antibiotika – till och med mot reservantibiotikan som används endast i nödfall.

– Det är ytterst obehagligt och väldigt oroväckande, säger professor Otto Cars.

MCR-1 är en superbakterie med en ny resistens-gen som orsakar antibiotikaresistens. En bakterie som just nu sprider skräck i världen.

Bakterien, som nyligen upptäckts i USA, är resistent mot nästan alla former av antibiotika – och sprider den sig kan det utgöra en allvarlig fara.

– Vi riskerar att hamna i en antibiotikaresistent värld, säger Thomas Frieden, chef för USA:s folkhälsomyndighet, till CNN.

Bakterien har inte ens kunnat bekämpas med den speciella antibiotikan Kolistin som endast används om man skulle drabbas av en ”mardrömsbakterie”, enligt Thomas Frieden.

Expert: ”Vi kan inte isolera oss”

Det var när en 49-årig kvinna sökte vård i Pennsylvania som sjukvårdspersonal kunde hitta bakterien med genen i hennes urin. Det finns inga ytterligare uppgifter på hur hon fick infektionen eller om hennes tillstånd.

Ett högst oroväckande besked, enligt Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Nu står vi inför obehagliga infektioner och vi är tillbaka i den tid innan penicillinet fanns, säger han.

Enligt honom är det bara en tidsfråga innan den börjar sprida sig till andra länder.

– Vi i Sverige är fortfarande mycket förskonade och har jobbat förebyggande i många år och svenska sjukvården är bra. Men det är klart att vi befinner oss mitt i det här, vi kan inte isolera oss från världen, säger han.

”Nu är det bråttom”

MCR-1 har tidigare hittats i kött och i djur, i framförallt Kina, men nu har den alltså börjat drabba även patienter.

Och det finns inga svar på hur snabbt bakterien kommer att spridas.

– Nu är det väldigt bråttom att få till en balans.

En balans innebär, enligt Otto Cars, att man hittar nya typer av antibiotika för att bekämpa dessa superbakterier. Dessutom att världsledarna börjar inse att detta är ett enormt stort problem och ta ansvar för att införa tydliga globala regler för hur antibiotika ska användas.

Antibiotikaresistens är ett växande problem i världen. Tidigare har Världshälsoorganisationen WHO varnat för att det är ett av de största hoten mot global hälsa i dag.

En värld med total antibiotikaresistenta bakterier skulle innebära att människor får svåra obotliga infektioner, att sjukvårdssystemet trasas sönder och att de mest känsliga patienterna riskerar att dö.

– Det första som kommer hända är att infektioner hos de mest känsliga patientgrupperna som för tidigt födda barn, och patienter med nedsatt immunförsvar kommer leda till en högre dödlighet, säger Otto Cars.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Medicin