Kim räddade hunden ur den varma bilen

1 av 2 | Foto: Hundar blir lätt överhettade – och kan därför dö i bilens värme.
NYHETER

I stekhettan fick Kim syn på en hund genom bakrutan på en varm bil. Hon gjorde då det många tvekar inför – öppnade dörrarna och räddade hunden. Nu vill hon uppmana andra att göra likadant.

– Ring polisen och krossa en ruta, säger hon.

I lördags hade Kim och hennes familj varit på en utflykt en bit utanför Linköping och var på väg tillbaka till bilen. Det var då de fick syn på en hund genom rutan på en varm bil.

– Hunden flämtade jättemycket och solen lös rakt in i bilen. Vi visste inte vad vi skulle göra men så kände min lillebror på dörrarna och såg att de var olåsta. Så jag öppnade dem så att hunden kunde få luft, berättar Kim.

Sa till ägaren – som skämdes

Hon kände inte att hon kunde släppa ut hunden helt fritt i fall den skulle springa bort, utan bad i stället familjen att vänta med den medan hon letade efter ägaren. Efter en stund dök han upp – och då hade hunden suttit i bilen i över en timme.

– Jag var riktigt irriterad och sa till honom att det var fruktansvärt vad han gjort. Han verkade skämmas och sa att hunden tyvärr inte kan vara bland folk, det var därför han lämnat den i bilen. Jag sa då att om det är så borde han ha lämnat hunden hemma.

”Ring polisen och krossa en ruta”

Anledningen till att värme är så farligt för hundar är att de inte kan svettas på samma sätt som människor och därmed lätt blir överhettade. Kim vill nu uppmana alla att agera direkt om de ser ett barn eller ett djur i en varm bil.

– Försök att komma in i bilen och få ut hunden, eller öppna så de får luft. Är det nödfall så ring polisen och krossa en ruta – det får man göra. Och det spelar ingen roll om det är molnigt – är det tjugo grader ute är det ändå stekhett inne i bilen. Man måste ta hand om sina djur, man kan inte göra så här, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Linköping