Skola i Göteborg utrymdes efter detonation

Av: Christoffer Nilsson, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

En skola vid Järntorget i Göteborg utrymdes på onsdagen efter en detonation i skolans lokaler.

En elev på skolan har gripits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

”Mycket pekar i nuläget på att eleven själv byggt någon typ av hemmagjord bomb”, skriver polisen på sin hemsida.

Den frihetsberövade eleven anhölls senare under kvällen misstänkt för brottet.

Tipsa | Aftonbladet

Vid lunchtid på onsdagen larmades polisen till Cybergymnasiet, en skola vid Järntorget i Göteborg, efter någon form av detonation.

Skolan utrymdes och polisen uppgav inledningsvis att ingen var skadad. Man har inte bekräftat vad som detonerat men uppger att det inte föranlett några större materiella skador.

Enligt uppgift var det en petflaska med explosivt ämne som exploderade utanför en toalett på skolan.

Elev på skolan gripen

Enligt uppgift till Aftonbladet har en yngre man frihetsberövats i samband med händelsen. Den unge mannen ska ha uppgett att han tvingats att genomföra explosionen av personer han träffat i Slottsskogen.

Polisen uppgav först att ingen hade frihetsberövats men bara minuter efter samtalet med Aftonbladet bekräftade polisen i Göteborg att en person hade gripits.

”En elev på skolan har gripits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han kommer att höras av polis under eftermiddagen. Mycket pekar i nuläget på att eleven själv byggt någon typ av hemmagjord bomb”, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen kunde inledningsvis inte svara på om de misstänker att eleven hade för avsikt att skada andra med bomben.

– Det är någonting han får redogöra för i förhör under eftermiddagen. Han blir delgiven misstanke och får då tala om vad han hade för uppsåt med det här. Självklart ska vi också ställa frågan om någon annan varit inblandad, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen region Väst.

Undersökte misstänkt väska

Polisen kunde inte heller säga om man misstänker att eleven placerat ut föremål på fler platser.

En tid efter detonationen utökades avspärrningarna. Enligt uppgift till Aftonbladet undersökte bombgruppen då en misstänkt väska vid Olof Palmes plats i närheten av skolan.

– Avspärrningarna påverkades något av olika ryktesspridningar och annat. Det gjorde att man undersökte en väska i närheten av skolan. Undersökningen ska vara genomförd och kräver ingen åtgärd, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

Ni har kunnat avfärda väskan?

– Ja.

Enligt TT var den bombtekniska undersökningen avslutad och avspärrningarna hävda klockan 15.40 på eftermiddagen.

Händelsen rubricerades inledningsvis som allmänfarlig vårdslöshet men ändrades till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte eleven anhölls senare under kvällen av jouråklagare. Fortsatta förhör med ungdomen kommer att hållas under tordagen.

Sent på onsdagskvällen hade polisen fortfarande ingen ny information att ge om händelsen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN