Enorm polisnärvaro i New York inför Löfvens flyktingtoppmöte

avNiklas Eriksson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

NEW YORK/STOCKHOLM. Sveriges statsminister Stefan Löfven är på plats i New York för veckans flyktingtoppmöte med bland annat Barack Obama.

Samtidigt är staden på helspänn efter helgens sprängdåd där 29 personer skadades.

– Ni kommer att se en väldigt betydande polisnärvaro den här veckan, större än någonsin, säger borgmästare Bill de Blasio.

Aftonbladets reporter Pär Karlsson på plats i New York.

FN:s generalförsamling träffas i för sitt årliga möte i New York under veckan. I samband med det hålls även ett flyktingtoppmöte som Sverige arrangerar tillsammans med bland annat USA.

En lång rad internationella toppolitiker ska då diskutera den globala flyktingkrisen och från Sverige finns utrikesminister Margot Wallström (S), migrationsminister Morgan Johansson (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och statsminister Stefan Löfven på plats.

Inför mötet är världsmetropolen New York City på helspänn – och säkerheten höjs nu rejält.

Under lördagskvällen, lokal tid, skadades 29 personer när en bomb exploderade på West 23rd Street på Manhattan. New York-polisen uppger det rör sig om en avsiktlig detonation men har i hittills varit försiktiga med att kalla det för ett terrordåd. Ingen har ännu gripits men under söndagsnatten har flera personer förhörts av FBI.

”Avsiktlig attack”

Statens guvernör Andrew Cuomo sa under söndagen dock att även om det i nuläget inte finns någon koppling till internationell terror så är det just ett terrordåd som drabbat staden.

– När någon spränger en bomb i New York City är det självklart ett terrordåd, sa han under presskonferens.

Stadens borgmästare, demokraten Bill de Blasio, är försiktigare när han berättade om dådet och hur det kommer påverka staden den närmsta tiden.

– Allt vi vet hittills pekar på att det här var en avsiktlig attack. Men vi vet ännu inte av vilken art, vi känner inte till motivet bakom, säger han enligt CBS News.

Samtidigt som myndigheterna jagar den eller de som ligger bakom dådet och FBI:s experter undersöker resterna av den sprängda bomben samt den odetonerade laddningen som hittades något kvarter bort laddar staden upp för att möta den kommande veckans toppmöte.

Borgmästare Bill de Blasio uppgav på söndagen att det utöver den säkerhetsapparat som redan tidigare skulle bevaka FN:s generförsamling kommer nu ytterligare 1 000 poliser att kallas in. De ska förstärka bevakningen av flygplatser, tunnelbanan, busstationer och synas på stadens gator. Dessutom spärras, som brukligt de senaste åren när generalförsamlingen samlas, stora delar av området kring FN-högkvarteret på Södra Manhattan av för allmänheten.

”Var vaksamma”

– Ni kommer att se en väldigt betydande polisnärvaro den här veckan, större än någonsin, säger han.

– Mitt budskap till New York-borna är: Var vaksamma.

FN har inför generförsamlingens ackrediterat över 14 000 personer, den siffran innefattar alla sändebud och deras staber men inte till exempel journalister.

Stephane Dujarric, FN-talesperson, säger till CBS att säkerheten inne i FN-kvarteret genomgår ständiga ut- och omvärderingar. Men säkerheten utanför är värdnationens ansvar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM