Drabbade samman om stenkastning i förorten

NYHETER

Allianspartierna vill stoppa attackerna mot blåljuspersonal med hjälp av fler poliser, vattenkanoner och hårdare straff.

När ämnet var uppe i riksdagen blev det en hård debatt.

– Det är en Donald Trump-politik som låter bra på tv, sa Linda Snecker (V) om Alliansens politik.

Foto: Linda Snecker.

Liberalerna går i dag ut och kräver hårdare straff mot unga som attackerar blåljuspersonal. Partiet vill bland annat göra det lättare att placera 13-, 14-åringar i ungdomstjänst och ta bort straffrabatten för unga vuxna som återfaller i brott.

När situationen i förorten debatterades i riksdagen var Allianspartiernas huvudingång är att det krävs mer poliser i förorten och hårdare straff för de som kastar sten för att komma åt problemet.

– Grunden för att Sverige ska fungera är att lag och ordning upprätthålls, säger Johan Forssell (M).

"Själv uppvuxen i ett sådant område"

Centerpartiet vill bland annat skapa en ny brottsrubricering, brott mot alarmeringsanställda. Kristdemokraterna har lagt fram förslag om att polisen ska få gummikulor, elpistoler och vattenkanoner. Socialdemokraterna tryckte i stället på förebyggande åtgärder som att bekämpa arbetslöshet, bättre skolor och lösa bostadsbristen.

– Jag är själv uppvuxen i ett sådant här område. Om inte mina föräldrar hade snabbt fått arbete vet jag inte vad som hade hänt. Jag hade nog inte stått här i dag, säger Ibrahim Baylan (S).

"Donald Trump-politik"

Vänsterpartiets talesperson i frågan, Linda Snecker anklagade å sin sida Alliansen för att skapat den oroliga situationen i förorter genom att föra en nedskärningspolitik. Hon riktade skarp kritik mot delar av Alliansens krav på hårdare straff och fler poliser.

– Det är en Donald Trump-politik som låter bra på tv, sa hon.

Sverigedemokraterna anser att huvudproblemet är Sveriges invandringspolitik.

– Det handlar om att återta kontrollen om områdena, sätta hårt mot hårt. Hade man inte fört en grovt oansvarig invandringspolitik hade vi inte behövt stå här och prata om attacker i förorter, sa Kent Ekeroth (SD).

– För Sverigedemokraterna är invandringen alltid felet, men det är inte riktigt så i den vanliga världen, kontrade Johan Hedin (C).

ARTIKELN HANDLAR OM