Palmyra uppges återtaget från IS

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Den syriska staden Palmyra uppges ha återtagits av den rysk-syriska koalitionen.

Syriska regeringsstyrkor ska på marken ha tagit kontrollen över hela den viktiga staden, uppger AFP.

Jihadistgruppen Islamiska staten har sedan 23 maj i fjol kontrollerat den symboliskt och strategiskt viktiga staden Palmyra.

Sprängt i bitar

Där har man bland annat förstört världsunika monument och tempel. I augusti rapporterades att IS sprängt templet Baal Shamin i bitar. Templet hade överlevt 2 000 år av ökenstormar, invasioner och jordbävningar innan Palmyra hamnade i terrorgruppens händer. Staden fram till dess varit en av Syriens populäraste turistmål.

Nu är staden återtagen, uppger nyhetsbyrån AFP.

LÄS VIDARE

Militärkällor uppger att staden återtogs till fullo under söndagen.

– Efter våldsamma strider under natten har armén full kontroll över Palmyra – både de historiska platserna och över bostadsområden, säger en AFP:s källa.

Lättare att rycka fram

Regeringsstyrkor har under de senaste veckorna kommit allt närmre ett återtagande av den världsarvsmärkta staden. Man har också tidigare meddelat att man har för avsikt att återuppbygga tempel och pelargånger som förstörts.

Styrkornas framryckningar har understötts av flygbombningar och artilleribeskjutning, har oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) tidigare rapporterat.

SOHR har enligt AP bekräftat att syriska styrkor tagit över kontrollen i Palmyra, men att man under söndagen fortfarande hade mött visst motstånd.

– Strider pågår fortfarande i de östra delarna av staden, säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till TT.

Enligt AP har man påbörjat ett arbete med att montera bort försåtsminering som lämnats kvar av IS när de flytt Palmyra.

Ett återtagande av Palmyra har ansetts väldigt viktigt då regimen får lättare att rycka fram i östra Syrien och städer som Deir Ezzor och Raqqa.

Publicerad: