Brexit – Storbritannien lämnar EU

Han kan snart vara ny premiärminister

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Mycket står på spel för exit-ledaren Boris Johnson i dag

Boris Johnson kampanjade in i det sista för att Storbritannien ska lämna EU. Här i går på en fiskmarknad i London.
Boris Johnson kampanjade in i det sista för att Storbritannien ska lämna EU. Här i går på en fiskmarknad i London.

London. Det är tidigt på morgonen på Londons fiskmarknad. Boris Johnson poserar med en stor baddare i händerna, fotograferna försöker hetsa honom att pussa fisken.

Boris skrattar men vägrar.

Även för honom finns det gränser för vad han är beredd att göra.

Londons förre borgmästare har rykte om sig att göra nästan vad som helst för att bli landets nästa premiärminister. Hans val att bli lämna-sidans frontfigur i brexitomröstningen ses av många som ett led i den ambitionen.

Vinner brexit i dag så är det bara en tidsfråga innan David Cameron måste kasta in handduken och då står Boris Johnson där beredd att ta över.

Vinner remain så är det så långt kvar till nästa val att alla glömt att Boris förlorade.

Mest populäre politiker

Mannen med den yviga, silvergrå frisyren och det vänliga ansiktet är tveklöst landets mest populäre politiker. Han är Storbritanniens snälla version av Donald Trump. En som inte väjer för att säga obehagliga sanningar men som inte heller tvekar att dra en lögn eller två om det kan gynna hans sak.

Men folk gillar honom.

Utan Johnson hade brexit-sidan haft svårt att göra folkomröstningen så jämn som opinionsmätningarna antyder. Med en dåres envishet har han hamrat in tre ord som fått många av väljarna att hoppa på brexittåget, ”take back control”.

I hans ögon har landet lämnat över för mycket makt till Bryssel. Något som hämmat landets självförtroende och stolthet. Han tror att landet skulle klara sig mycket bättre på egen hand när man inte behöver stötta länder som Grekland, Spanien, Italien och Portugal.

Mycket på spel

Det är ett budskap som många britter gillar att höra.

När det gäller EU borde Johnson veta vad han pratar om. Han har en bakgrund som journalist i Bryssel där han försåg sin brittiska tidning med historier om hur EU-byråkraterna ständigt hittade på nya tokigheter. Även om sanningshalten i dessa historier inte alltid var så hög. Men han var en mästare med orden och skrev underhållande.

Valkampanjen är i praktiken över. Men Boris kommer att göra några stopp på vägen från norra England, där han i går firade att hans dotter tagit student, till London där han väntas rösta först ikväll.

För Boris Johnson står mycket på spel. Vinner brexit kan han vara landets premiärminister inom några dagar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Boris Johnson

Storbritannien

London