Nya gripanden av misstänkta IS-terrorister på Atatürk-flygplatsen

Foto: De gripna männen hade kamouflagekläder och kikarsikten.
NYHETER

45 människor dog i attacken mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

I går – nästan en vecka senare – greps nya misstänkta IS-terrorister på samma flygplats.

I sitt bagage hade de bland annat kamouflagekläder och militära kikarsikten.

Två misstänkta IS-terrorister greps på Istanbuls internationella flygplats Atatürk i går söndag, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolu. Enligt turkiska tidningen Milliyet var det den turkiska statspolisen EGM:s antiterrorstyrka som stod bakom gripandet.

De två personerna ska ha kommit med flyg från Ukraina sent på söndagskvällen. Efter en teknisk undersökning ska polisen ha beslagtagit fyra termiska kikarsikten för bruk i mörker, tre uppsättningar miliätra kamouflagekläder och ett större antal pass och identitetskort från bland annat Ryssland och Kirgizistan.

Pekas ut som hjärnan

Enligt Anadolu är en av de gripna personerna en 25-åring som bar med sig både kirgiziskt och ryskt pass. Den andra personen är en 35-åring från Kirgizistan med ukrainskt uppehållstillstånd.

Kopplingarna till Ryssland och Kirgizistan finns i utredningen sedan tidigare. I helgen offentliggjordes identiteten på två av de misstänkta som Rakim Bulgakov och Vadim Osmanov av tidningen Hurriyet. Båda hade ryska pass och kirgizisk bakgrund.

Och som hjärnan bakom attacken utpekas tjetjenske Ahmed Tschatajev, "den enarmade terroristen", som 2008 avtjänade ett sju månader långt fängelsestraff på Hågaanstalten i Södertälje misstänkt för vapensmuggling till Sverige.

Många gripanden

Terrorattacken mot Istanbuls flygplats i tisdags dödade 45 personer och enligt turkiska säkerhetskällor tog de tre gärningsmännen sig in i Turkiet för en dryg månad sedan från IS-fästet Raqqa i Syrien. De ska då ha haft med sig bombvästar och bomber som de sedan använde sig av i attacken mot Atatürk-flygplatsen.

Efter attacken har turkisk säkerhetspolis gripit 29 personer, uppger tidningen Hyrriyet.

ARTIKELN HANDLAR OM