Första mätningen: Hillary Clinton vann debatten

Publicerad 2016-10-10

I natt drabbade de samman.

Hillary Clinton och Donald Trump stod i 90 minuter och debatterade på samma scen.

Nu visar den första opinionsundersökningen att Hillary Clinton vann debatten.

Följ ämnen
USA
Donald Trump

57 procent av tv-tittarna anser att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton vann debatten, enligt nyhetskanalen CNN:s och opnionsmätningsföretaget ORC:s opinionsundersökning.

Bara 34 procent ansåg att Donald Trump var den vassaste kandidaten.

Trump: Bättre än förväntat

Men trots att Hillary Clinton vann debatten tycker tittarna att Donald Trump bättre levde upp till deras förväntningar, visar opinionsundersökningen.

Hela 63 procent av tittarna anser att Trump var bättre än vad de trodde att han skulle vara, medan endast 21 procent tycker att han var sämre. Däremot tyckte endast 39 procent att Hillary Clinton var bättre än deras förväntningarna och hela 26 procent tyckte att hon var värre än vad de förväntat sig.

Att vinna debatten ligger i båda kandidaternas intressen. Dagarna innan har de vässat sina bästa argument, bästa motargument och ska dessutom ha studerat motkandidatens personlighet noggrant för att hitta saker att trycka på under de 90 minuterna som kandidaterna får.

Vann även första debatten

Dagarna innan har Clinton laddat upp genom att ligga lågt och öra ett besök på spa, medan Trump har jobbat hårt med att tysta ned den film som Washington Post publicerat där Trump avslöjats med en rad grovt sexistiska uttalanden han gjorde 2005. I filmerna hör man honom prata om att man som ”stjärna” kan göra vad man vill med kvinnor.

Precis innan live-sände Trump själv en presskonferens via sin Facebook-sida. I sändningen hade han två kvinnor på vardera sida, kvinnor som anklagar Bill Clinton för sexuella övergrepp, i ett uppenbart försök att vända fokus från hans egna sexistiska uttalanden som redan avslöjats.

Det här är andra debatten som Hillary Clinton tar hem. Även om den första tv-sända debatten, som sändes den 26 september, var betydligt jämnare så tyckte 62 procent av tittarna att Clinton var bäst.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

ANNONS