Trump kan förlora ett av Republikanernas starkaste fästen

NEW YORK. Kallduscharna kommer i strid ström för den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Nu visar en ny mätning att han ligger lika med rivalen Hillary Clinton i Utah, som länge varit en utpräglad republikansk delstat.

Enligt hennes kampanj kan Clinton dessutom komma att vinna i två andra starka republikanska fästen.

På grund av hur det amerikanska valsystemet är uppbyggt så avgörs racet till Vita huset i praktiken i ett fåtal delstater. I dessa så kallade vägmästarstater lägger kandidaterna en stor del av sin kraft och tid under valkampen.

Sedan finns det ett antal delstater som är väldigt trogna det ena eller det andra partiet. Där brukar presidentkampanjerna knappt ens stanna till. Bland de demokratiska fästena finns Kalifornien, Washington och New York. Några av de republikanska motsvarigheterna är Alabama, Alaska och Idaho.

Ligger lika

Även Utah, i västra USA, är en traditionellt mycket republikansk delstat. 1964 tog en demokratisk presidentkandidat hem staten. Sedan dess har det varit idel republikaner.

Men nu kan detta vara på väg att ändras.

En mätning från analysbolaget Y2 Analytics, som Deseret News rapporterar om, visar att Donald Trump och Hillary Clinton ligger lika i staten. Båda rivalerna stöds av 26 procent av väljarna.

Oberoende kandidat går starkt

Trump har länge kämpat i motvind i Utah. En relativt stor del av väljarna i staten är mormoner. Politico rapporterar att många av dem har sett miljardärens uttalanden om muslimer som uttryck för religiös intolerans.

Och den läckta videon där Donald Trump uttalar sig om att begå sexuella övergrepp mot kvinnor har knappast ökat hans popularitet. Under helgen drog flera tongivande republikaner i Utah tillbaka sitt stöd för honom.

En del av de väljare som dumpat Trump verkar ha sökt sig till den oberoende konservative kandidaten Evan McMullin. I mätningen från Y2 Analytics är hans väljarstöd hela 24 procent.

Ligger bra till i fler stater

Hillary Clintons kampanj verkar onekligen känna medvinden. New York Times rapporterar att Clintons kampanj menar att hon har en realistisk chans att vinna i två andra starkt republikanska delstater: Arizona och Georgia.

Demokratiska kongressledamöter hoppas nu på att Clinton ska lägga mer kampanjfokus på att stötta de demokratiska kandidaterna i valet till senaten.

För några dagar sedan meddelade representanthusets talman Paul Ryan att han skulle sluta kampanja för Trump. Enligt Ryan var orsaken att han vill lägga all kraft på att behålla den republikanska kontrollen över kongressen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publisert:

LÄS VIDARE