Norge

Här jagas svensken av myskoxarna

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

En flock myskoxar ställde sig i en ring för att skydda sina kalvar på Dovrefjell i Norge.

Då klampade en svensk in mitt bland dem – och blev attackerad.

– Det var obehagligt att titta på, säger vittnet Odd Løvseth till VG.

Mellan tio och femton myskoxar vilade eller betade lugnt och stilla på Dovrefejll i Norge på onsdagen. I bakgrunden var det norska berget Snøhetta. En perfekt bild för naturfotografer.

Men det var en lite för frestande syn för tre svenska fotografer som trots flera skyltar med varningar om att inte gå närmare än 200 meter klampade in mitt i flocken.

”Djuren blev stressade”

59-årige Odd Løvseth var själv ute och fotade när han såg hur tre män gick så nära som 25 meter från den stora flocken.

– Djuren låg på marken och några betade. De var avslappnade och lugna, men när en av fotograferna gick närmare flocken blev myskoxarna oroliga, reste sig och ställde sig i en ring för att skydda sina kalvar, berättar han för norska VG.

– Efter att de stått så en stund började flocken gå till höger, men då följer en av fotograferna efter, säger han och tillägger att ”det såg ut som att djuren blev stressade”.

Experten: ”Han hade tur”

Odd Løvseth, som stod 200.300 meter från flocken, hörde hur de tre fotograferna pratade svenska. Sedan gick en av svenskarna, som stod ungefär 10-15 meter från djuren, in i flocken. Han gick mot en stor tjur.

– När mannen var bara några meter till höger om myskoxen, så attackerade den. Killen lyckades kasta sig åt vänster, så att myskoxen passerar.

– Det var obehagligt att titta på, säger han.

Enligt John Martin Arnemo, professor vid högskolan i Hedmark, är myskoxar mycket farliga. Han själv har mer respekt för myskoxar än både björn och varg.

– Om myskoxarna stångar ner dig i marken, då kommer den att hoppa upp på dig. Med sina 300 kilo så blir du mos, säger han till VG.

– Turisten hade tur.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Myskoxkalv född i Härjedalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Myskoxar

Djur & natur