”Unik dom - ett genombrott”

NYHETER

Experterna: En lättnad - vi är nöjda

De första kommentarerna på fängelsedomen mot Lars-Eric Petersson är positiva.

– Det här visar att man inte bara kan vandra iväg ett tag till London och ta sina miljoner med sig, säger Elisabeth Gerle, docent i etik vid Lunds universitet, till aftonbladet.se.

Ulf Adelsohn, styrelseproffs, och Elisabeth Gerle, etikforskare, är båda nöjda med domen mot Lars-Eric Petersson.

Ulf Adelsohn, styrelseproffs och före detta partiledare för moderaterna, välkomnar domen:

– Bra! Jag är mycket nöjd, mycket nöjd.

Han tror att domen kan få betydelse för hur direktörer och näringslivstoppar agerar i framtiden.

– Det är bra att det statueras ett exempel när någon tillskansar sig orimliga förmåner på aktieägarnas och försäkringstagarnas bekostnad. I framtiden tror jag man kommer bli försiktigare, det borde man bli, säger Ulf Adelsohn till aftonbladet.se.

Elisabeth Gerle är docent i etik vid Lunds universitet. Även hon välkomnar dagens dom.

– Jag tror att den spontana känslan är en lättnad. Det finns ju en princip i rättssamhälet om likhet inför lagen. Om människor i de här positionerna klarar sig medan småtjuven åker fast så finns ingen sådan likhet inför lagen, säger hon, till aftonbladet.se.

– Det här är ett tecken på att man inte bara kan gå fri. Rätten är också till för att spegla en sorts samhällelig moral. Då är det här viktigt. Att man inte bara kan vandra iväg ett tag till London och ta sina miljoner med sig.

Hans De Geer är professor i företagsetik, tidigare knuten till Handelshögskolan i Stockholm. Han ser domen som symboliskt viktig.

– Det var bra att få en fällande dom i ett sådant här mål. Oddsen talar nästan alltid för att man inte kan hitta tillräcklig bevisning, säger han till aftonbladet.se.

– Symboliskt är det här en viktig markering gentemot de överdrivna ersättningarna till toppersoner.

Hans De Geer menar att domen är unik i Sverige.

– Inte ens i en ren bedrägerihistoria som med Trustoraffären räckte bevisen för en fällande dom. Så det här är ett genombrott för åklagarsidan.

Är det slut med giriga toppdirektörer nu?

– Nej, det är det inte. Men detta tillsammans med införandet av den svenska bolagskoden häromåret tror jag gör att man skapat bättre möjligheter för att utöva ägarkontroll.

Tidigare artiklar

Helena Utter, Johanna Melén