SAS-flyg fick störtdyka

NYHETER

Kollisionslarmet ljöd när planet var på väg att stiga – nu utreds händelsen

Foto: SAS Braathens Boeing 737 på flygplatsen i Tromsö. Det var ett plan av det här typen som var mycket nära en allvarlig olycka.

SAS-planet med 115 passagerare var på väg att stiga upp mot marschhöjd när kollisionslarmet gick.

Piloten kastade sig över spakarna och störtdök:

– Folk skrek i kabinen när planet i det närmaste föll, säger Jörn-Arne Tomsgard till bt.no.

Det blev en mycket obehaglig berg- och dalbaneupplevelse för passagerarna i flight SK4164 från Bergen till Trondheim tidigare i dag. Planet, en av SAS Braathens Boeing 737, var på cirka 5 000 fots höjd när det så kallade TCAS-larmet ljöd. Larmet går automatiskt igång när det upptäcker ett annat flyg som är för nära.

Avbröt uppstigningen

Piloten reagerade med att genast avbryta uppstigningen och SAS-planet dök – till passagerarnas förskräckelse. Ombord fanns bland annat fotbollsupportrar och journalister som var på väg att bevaka Branns match mot Rosenborg i Trondheim. Bergens Tidenes reporter Jörn-Arne Tomsgard säger till bt.no:

– Folk skrek i kabinen när planet i det närmaste föll, men jag fick inte intryck att situationen var dramatisk. Det verkade som vi kom in i en luftgrop.

Allvarlig incident

Efteråt sa piloten via högtalarna att han varit tvungen att minska farten på grund av mötande trafik.

Exakt vad det var för trafik ska utredas. Enligt obekräftade uppgifter kan det röra sig om ett mindre plan som var ute på ett flygfotouppdrag norr om Bergen.

– Vi har konstaterat att det har skett en allvarlig incident. Nu vill vi skaffa alla fakta för att se om det finns något vi bör rätta till, säger Per Harald Pedersen, kontrolltornschef till bt.no.

Robert Triches