Skalvoffer väntar på hjälp trots snabb insats

NYHETER

Dödssiffran i Indonesien närmar sig 6000

Foto: scanpix
På flygfotot över byn Piyngan strax utanför Yogyakarta syns nästan bara kollapsade hus.

Bantul (TT-AFP)

Tusentals desperata skalvoffer väntar fortfarande på hjälp i Indonesien, trots att hjälpinsatsen kommit igång snabbt.

Den officiella dödssiffran efter jordbävningen på Java i lördags angavs på tisdagen till 5698.

Foto: reuters
Tarkim, 31, överlevde jordbävningen på Java och vilar nu ut på ett sjukhus i Klaten-distriktet.

Ytterligare över 10000 är skadade och uppåt 200000 hemlösa, uppger Röda Korset.

Invånare i de värst drabbade områdena söder och öster om den antika staden Yogyakarta sade att de ännu inte nåtts av någon nödhjälp. Ändå sade FN:s samordningskontor för humanitära insatser att läget var under kontroll.

Regn och trängsel

– Svaret har kommit snabbt eftersom alla aktörer redan fanns på plats för andra insatser, sade taleskvinnan Elisabeth Byrs som syftade på nödhjälpen efter tsunamikatastrofen julen 2004.

Hon medgav dock att problem finns.

– Nu är problemet logistik, regn, förråd, trängsel på flygplatser – alla de vanliga problemen vi möter när en katastrof av denna omfattning inträffar.

Indonesien har öppnat 18 fältsjukhus och fyra tillkommer från utlandet. 140 ton mat har redan levererats till området och 15000 liter vatten fraktas varje dag till Bantul, vars vattenledningsnät är utslaget. Totalt har minst 22 länder erbjudit konkret hjälp eller ekonomiskt bistånd till insatsen.

Lastbilar kör förbi

Men alla nödställda nås inte av hjälpen.

– Varje dag passerar lastbilar märkta med ”hjälp till skalvoffer”, men vi kan inte stoppa dem, sade Siwo Sudarmo som satt intill vägkanten utanför Yogyakarta i ett enkelt tält som han gjort själv, till Reuters.

Oron bland offren växte än mer när vulkanen Merapi, norr om Yogyakarta, började mullra betänkligt. Berget skickade tidigt på tisdagsmorgonen upp stora moln av het ånga och lavan rann i kilometerlånga floder längs bergsluttningarna.

En vulkanexpert i Yogyakarta sade att vulkanen inte var orsak till jordbävningen, men det var tydligt att Merapi blev ännu oroligare under och efter skalvet.

Läs också:

TT