Poliser och unga krigar mitt i Paris

Turister slagna i kaoset

Ungdomsgängen anfaller med stenkastning. Polisen svarar med vattenkanoner och batonger.
Ungdomsgängen anfaller med stenkastning. Polisen svarar med vattenkanoner och batonger.

PARIS

Tårgas, vattenkanoner och batonger.

Det mötte unga parisare vid Place de la République efter gårdagens miljondemonstrationer.

Fransk polis har inlett sin nya krigföring mot ungdomsgängen. I går greps 800 personer.

Isak Lekve och Audun Rødningsby överfölls av kravallpoliserna.
Isak Lekve och Audun Rødningsby överfölls av kravallpoliserna.

- Jäkla svin! ropade en tonåring med huva och halsduk över ansiktet till polisen. Sedan kastade han en sten mot kravallfordonet. Sekunden efter kastades pojken tillbaka av strålen från en vattenkanon.

Över folkhavet spred sig stickande och sträv tårgas. Den franska polisen fortsätter sitt slag mot "les casseurs" - huliganerna, de våldsamma ungdomarna från Paris förorter.

Började i slummen

I höstas attackerade samma ungdomar polisen i Frankrikes slumförorter. I dag har de tagit in konflikten till Paris innersta stadskärna.

Och Frankrikes regering sätter nu hårt mot hårt. I går mobiliserades 4000 poliser mot förortsgängen - för det är gängen, och inte de dryga två miljoner demonstrerande fransmännen, som oroar polisen.

I går bytte polisen taktik, och arresterade hela förortsgäng redan innan de hann kliva på pendeltågen till Paris stadskärna.

Ytterligare tvåhundra arresterades inne i Paris. Då hade de redan hunnit krossa flera skyltfönster och råna förbipasserande.

Nolltolerans råder

- Nu tar vi dem i förebyggande syfte eller vid första snedsteg, sa polisen Luc Poignant.

För att märka huliganerna sköt polisen dem med paintball-kulor eller sprutade målarfärg på speciellt farliga ungdomar. På så vis kunde de senare lättare arresteras.

Det hade inte den 26-årige norrmannen Audun Rødningsby förstått i går kväll. Hans rock var nedkletad med vit färg, och tillsammans med landsmannen Isak Lekve hade han klättrat upp på statyn på Place de la République.

- En polis kom och slog oss på benen med batong för att vi skulle klättra ner, sa Audun Rødningsby.

Magnus Falkehed

Publisert: