Nyheter

Paris gör rent hus - med sina sopor

NYHETER

Här kan hundbajset fälla en borgmästare

PARIS

Soporna hämtas sju dagar i veckan.

Gatorna sopas och spolas och sopas igen.

Paris vill inte längre vara ett träsk av hundbajs och skräp.

ren taktik En av Paris många renhållningsarbetare plockar skräp rent runt Eiffeltornet. Stadens satsning på renhållning är en del av taktiken för att ta hem OS 2012.
ren taktik En av Paris många renhållningsarbetare plockar skräp rent runt Eiffeltornet. Stadens satsning på renhållning är en del av taktiken för att ta hem OS 2012.

Paris kajer spolas från speciella flodbåtar, 240 mil av trottoarer sopas både av grönklädda tjänstemän och av små, lika gröna rengöringsfordon.

-Jag tycker att Paris är en ren stad - med tanke på hur stor den är, säger gatusoparen Julien, 24, som sopar framför Eiffeltornet med sin kvast.

När miljöpartiet de gröna valdes in i Paris fullmäktige hade de som program att hålla rent. För varje ny gata som kommunen tog över inrättades sjudagarshämtning av sopor. Första maj är den enda dagen på året som soporna inte hämtas i Paris.

Mycket står nämligen på spel: de olympiska spelen 2012 till exempel. Den 6 juli i år avgörs det i fall favoriten Paris vinner OS-kommitténs skönhetstävling.

OS står på spel

Men också valen. Många anser att det var hundbajset som gjorde att Chiracs konservativa parti förlorade det senaste kommunalvalet. I dag har vänstern upprättat hundbajskommandon som bötfäller slarviga hundägare. Varje soptunna töms en till sex gånger per dag.

Bara i år har kommunen Paris ökat rengöringskapaciteten med 40 procent.

110 nya, gröna rengöringsmaskiner för trottoarerna köps in.

Tidigare:

Paris

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter