Silvia tog farväl vid dödsbädden

NYHETER

Kungen lämnar OS för att ge hustrun stöd i sorgen

1 av 3 | Foto: HAR SORG Under hela hösten har drottning Silvia varje helg rest till Tyskland för att vaka över sin svårt sjuka bror. I går gav Jörg Sommerlath upp kampen mot cancern – och Silvia fanns vid hans sida till slutet.

AACHEN

Drottning Silvia har sorg.

I går dog hennes svårt sjuke bror Jörg Sommerlath, 64, med Silvia vid sin sida.

-Hon har hela tiden de senaste dagarna varit i hans närhet, säger brodern Ralf Sommerlath.

Jörg Sommerlath fick under dramatiska former diagnosen strupcancer 2004.

Mitt under en middag med tv-kändisen Sabine Christensen i Berlin föll han plötsligt ihop med svårigheter att svälja och andas.

Han opererades i februari förra året och det såg ljust ut, men kring jul i fjol förvärrades hans tillstånd.

I går avled han på en klinik i tyska Aachen, nära den belgiska gränsen.

Har åkt dit varje helg

Drottning Silvia har åkt till Tyskland i stort sett varje helg sedan årsskiftet, för att vara vid sin brors sida den sista tiden. Hon har då bott hos brodern Ralf Sommerlath i belgiska Eupen 18 kilometer från Aachen.

Det var på grund av Jörgs allvarliga tillstånd som drottningen inte följde med kung Carl Gustaf till de olympiska spelen i Turin. Redan i onsdags flög hon till Tyskland.

Efter dödsbudet i går samlades delar av Jörg Sommerlaths släktingar och vänner i brodern Ralfs hus.

Strax före klockan 16 svängde flera stora Mercedesbilar med mörktonade rutor upp på infarten till huset, som ligger väl inbäddat och insynsskyddat bakom täta granar.

- Vi håller på att diskutera vad vi ska göra härnäst. Ingenting är bestämt ännu med begravningen, säger Ralf Sommerlath till Aftonbladet.

Victoria nobbar fest

Kungen avbröt omedelbart sitt besök i Turin för att resa till sin hustru.

Kronprinsessan Victoria skulle i går ha varit på prinsessan Christina och Tord Magnusons utflyttningsfest i Villa Beylon i Ulriksdal. I sista stund ringde hon återbud på grund av sjukdom.

Syskonen Sommerlath står varandra mycket nära. Jörg brukade bland annat alltid följa med drottning Silvia på hennes resor till Brasilien.

Jörg Sommerlath lämnar efter sig hustrun Simone, 40, och döttrarna Helena, 15, och Vivian, 13.

Per-Ola Ohlsson