Hagamannens sista offer överlevde – av en slump

NYHETER

Nu ska åklagaren bevisa att Niklas Lindgren ville mörda sitt offer på Tegsbron

Foto: Den 51-åriga kvinnan överfölls och drogs ned under Tegsbron.

UMEÅ

Av en slump träffade den 51-åriga kvinnan en full och ursinnig Niklas Lindgren natten mellan den 9:e och 10:e december förra året.

Det höll på att kosta henne livet.

Nu ska åklagare Annika Öster bevisa att Hagamannen ville mörda sitt sista offer.

Foto: Niklas Lindgrens försvarare Leif Silbersky och åklagaren Annika Öster.

Rättegången mot Hagamannen Niklas Lindgren forsätter efter ett uppehåll över midsommarhelgen och aftonbladet.se finns på plats i Umeå för att bevaka händelserna. I dag, onsdag, tar rätten upp det blodigaste och mest våldsamma av Hagamannens överfall, det mot en 51-årig kvinna vid Tegsbrons södra fäste en kall decembernatt förra året.

Gärningsbeskrivningen i stämningsansökan döljer en fasansfull händelse bakom sitt torra språk:

Bet av örat

”Lindgren har natten mot lördagen den 10 december vid Tegbron i Umeå knuffat omkull F och därefter släpat och dragit henne längs gångvägen ner mot älven. Lindgren har såväl suttit grensle över F som legat över henne. Lindgren har vidare i anslutning till detta tilldelat henne upprepade knytnävsslag, stampat mot hennes huvud och kropp, tagit upprepade stryptag om hennes hals samt bitit av F en del av hennes öra”.

På bilderna i polisens förundersökning lyser det blodröda släpspåret rött mot den vita snön. Det leder ner mot älvbrinken, där Lindgren släpade kvinnan över stock och sten och ner mot stranden. Hon höll sig fast i en björk. Sparkade och skrek, så gott hon kunde.

Väl nere på stranden genomförde Hagamannen samlaget och försökte sedan släpa ut kvinnan i det kalla vattnet.

Överlevde – av en slump

– Det är bara en slump att hon inte dog, har åklagare Annika Öster sagt tidigare.

Och det är det som åtalet för försök till mord bygger på.

Niklas Lindgren lämnade den halvt ihjälslagna kvinnan i snön, uppenbart likgiltig för ifall hans offer skulle överleva eller inte.

Nu ska Umeå tingsrätt ta ställning till ifall det var mordförsök eller inte. Och ifall våldtäkten kan anses som grov eller av ”normalgrad”.

Offret, den 51-åriga kvinnan, skrev senare i ett öppet brev till media:

”Han har berövat mig något mycket viktigt, min trygghet i livet och den tillit till människor som jag tidigare haft. Jag vet att mitt liv inte kommer att bli som förr, innan överfallet. Såren läker men ärren kommer alltid att finnas kvar.”

Robert Triches