Skogsbränder stoppade tågtrafiken

NYHETER

Gnista från tåg misstänkt brandorsak

ÖSTERSUND

Ett tiotal skogsbränder har under det senaste dygnet flammat upp runt om i Norrland.

En skogsbrand utanför Pilgrimstad i Jämtland orsakade stopp för tågtrafiken.

Den största skogsbranden har rasat i markerna norr om Lainio i Kiruna kommun sedan i måndags.

Troligtvis startade den i samband med hyggesbränning i området. Tre helikoptrar har vattenbombat den brinnande skogen och flera räddningskårer bekämpar elden från marken.

Drygt hundra hektar skog har eldhärjats, men under tisdagen uppgav räddningstjänsten att elden är under kontroll. Eftersläckningsarbetet i den svårtillgängliga terrängen beräknas dock pågå i ytterligare några dagar.

Tågstopp

En skogsbrand längs järnvägen i Pilgrimstad i Jämtland stoppade på tisdagseftermiddagen tågtrafiken på Mittlinjen mellan Östersund och Sundsvall. Branden tros ha orsakats av en gnista från ett inbromsande tåg.

Tågen mot Sundsvall ersattes med buss från Pilgrimstad och tåget från Stockholm till Östersund ersattes med buss från Ånge. Tågtrafiken kom i gång under eftermiddagen.

En annan stor skogsbrand härjade vid Inlandsbanan i Sveg och närmade sig riksväg 45. Under eftermiddagen hade branden spridit sig mot Inlandsbanans spår mellan Sveg och Mora. Elden vattenbombades med helikoptrar.

Extremt torrt

Tidvis svepte en kraftig rök över riksväg 45 och polis fick dirigera trafiken förbi brandplatsen.

Räddningskårerna har lyckats begränsa bränderna utanför Pilgrimstad och Sveg, men en tilltagande blåst försvårar släckningen.

Det är extremt torrt i markerna i hela Norrland och det har lett till att ett tiotal bränder flammat upp. Markberedning tros ha orsakat några av bränderna då skogsmaskinerna orsakat gnistbildningar då maskinernas metalldelar kommit i kontakt med stenar i marken.

Ove Byström/TT