Födda sent – får lägre lön

NYHETER

Tjänar 3 000 mindre per månad trots utbildning

Foto: Besvikna Kalixtjejerna Frida Engman och Cecilia Larsson är födda på hösten. Därför får de 3?000 mindre per månad för jobbet inom äldrevården – trots att de har högre utbildning än sina kollegor.

Utbildade Cecilia Larsson och Frida Engman tjänar 3?000 kronor mindre än sina outbildade kollegor.

Orsak: de är inte födda på våren.

– Orättvist! Jag känner mig besviken, säger Frida Engman, 18.

Kommuncheferna har ett enda argument: Det har alltid varit så.

Orättvisan i Kalix är inget annat än en gammal tradition.

– Det är helt uppåt väggarna. Vi har gått omvårdnadsprogrammet och har formell undersköterskekompetens. Ändå kan vem som helst komma in outbildad från gatan och tjäna flera tusen mer än oss. Bara för att vi har några månader kvar innan vi fyller 19, säger Cecilia Larsson.

Utbildning räknas inte

Chockbeskedet kom på introduktionsmötet till tjejernas nya jobb på hemtjänsten:

Den som är outbildad men fyllt 19 får cirka 16?000 kronor i månaden, den som är utbildad och 19 får ännu lite högre lön – men Cecilia och Frida får bara 13?000.

– Vår utbildning räknas inte för att vi är födda på hösten. Jag blir jäkligt förbannad. Det får inte gå till på det här viset, säger Cecilia Larsson.

Cheferna har inte mycket till förklaring att ge.

– Det är en gammal regel, det har alltid varit så. Jag har inte ens tänkt på det här innan tjejerna reagerade och tidningen ringde. Men jag håller med om att det är befängt och inte alls okej. Jag ska ta itu med det här och se vad vi kan förändra, säger socialchef Mikael Lekfalk.

Vill jobba ändå

Trots orättvisan kommer både Cecilia och Frida att gå till sina nya jobb i sommar.

– Jag vill jobba. Särskilt på hemtjänsten. Det ger så mycket tillbaka. Gamlingarna är söta, de har mycket erfarenhet att dela med sig av. Och så behöver jag lönen, fastän den är orättvis, säger Cecilia Larsson.

Jill Sjölund