Fågelinfluensan i Europa

NYHETER

Rumänien och Turkiet har fått sina första fall av dödsviruset

Fågelinfluensan rycker allt närmare.

Både Rumänien och Turkiet har nu bekräftat sina första fall av det fruktade viruset.

I Rumänien började man på lördagen avliva hundratals fåglar sedan man hittat tre virusinfekterade fåglar i byn Smardan. I fredags konstaterades de första fallen av fågelinfluensa i en närliggande by i Donau-deltat.

Enligt jordbruksminister Gheorghe Flutur var det hos inhemska fåglar i byn Ceamurlia de Jos i floddeltat som viruset upptäckts i fredags.

På lördagen visste man ännu inte om smittan är det dödliga H5N1-viruset som hittats i Asien. Det viruset inger farhågor därför att man antar att det finns viss risk för att det ska kunna förändras, så att det kan spridas i stor skala bland människor.

Har satt upp vägspärrar

På lördagen bekräftade även Turkiet, via landets jordbruksminister Mehdi Eker, att man drabbats av fågelinfluensan för första gången.

Viruset uppges ha upptäckts på en kalkonfarm, skriver BBC News.

Enligt jordbruksministern har alla fåglar i den aktuella byn dödats, och området desinfekterats.

Militärpolis har satt upp vägspärrar till byn, som ligger i den västra delen av landet.

Enligt myndigheterna har de första preliminära proverna identifierat viruset som tillhörande H5-typen av influensan.

Men det är precis som i fallet Rumänien ännu oklart om det rör sig om det fruktade H5N1-viruset.

Stor konferens i Washington

Det viruset har krävt 65 människors – och miljoner fåglars – liv i Asien sedan 2003, och det har hittats hos fåglar i Ryssland och Kazakstan. Hittills finns inga bekräftade fall i Europa.

Tjänstemän från 80 länder samlades i fredags till en konferens i Washington för att diskutera åtgärder för att förhindra att fågelinfluensan utvecklas till en pandemi bland människor.

Bland annat har president George W Bush bjudit in tillverkare av vaccin och läkemedel till Vita huset för att diskutera hur produktionen ska kunna ske i snabbare takt.

TT , Sara Ångström