Militärfrun: Jag har haft ett helvete

NYHETER

Generalmajor Tony Stigsson fick 3 månader i fängelse

Han var ÖB:s närmaste man.

I går dömde hovrätten generalmajor Tony Stigsson, 49, till tre månaders fängelse för att ha misshandlat sin dåvarande fru.

-Det känns otroligt gott att domstolen trodde på mig och barnen, säger Iréne Haglind.

Foto: Misshandlad Iréne Haglind säger att hon inte är bitter, men hon tycker inte att det finns någon rättvisa inför lagen. Nu vill hon skapa ett liv värt namnet.

Den förre toppmilitären stod åtalad för våldtäkt, grov kvinnofridskränkning och misshandel. Men det fanns bara vittnen till två fall av misshandel.

Tingsrätten dömde Tony Stigsson till sex månaders fängelse. Hovrätten tar hänsyn till att han riskerar avsked och halverar straffet. Men han döms att betala ett högre skadestånd, 24000 kronor.

Avviker från praxis

Kammaråklagare Marianne Aldén anser att hovrättens dom avviker från Högsta domstolens praxis. Hon säger:

-Jag trodde att vi hade kommit längre. Domen visar att en sån här kvinna är rättslös. Hovrätten har ställt väldigt höga krav på bevisning.

Trovärdigt intryck

Domstolen anser att Tony Stigsson har gett ett trovärdigt intryck men att han inte talat sanning om misshandeln. Exhustrun är också trovärdig men alldeles för bitter.

-Därför måste hennes uppgifter behandlas med försiktighet, skriver hovrätten.

Iréne Haglind, 47, säger:

-Jag är inte bitter, jag har bara varit ärlig. Men det finns ingen rättvisa inför lagen.

-Jag har haft ett helvete. Men nu lägger jag detta bakom mig och går vidare. Mitt enda mål just nu är att skapa ett liv värt namnet.

Hemligstämplat

Statens ansvarsnämnd kommer att ta ställning till om Tony Stigsson ska avskedas. Han har redan skilts från sin befattning som chef för Operativa insatsenheten. En utredning pågår om hur han hanterat hemligstämplade handlingar men beslut om eventuellt åtal dröjer.

Stora delar av hovrättens dom är hemligstämplade.

Tony Stigsson låter hälsa, via sin nuvarande sambo:

-Jag vill inte kommentera den.

Kerstin Danielson