Kändisar i upprop mot homovigslar i kyrkan

NYHETER

Bland underteckanarna: Paolo Roberto, Anna Maria Corazza Bildt, Jan Myrdal, Christina Doctare och Siewert Öholm

Paolo Roberto, Anna Maria Corazza Bildt, Jan Myrdal, Christina Doctare och Siewert Öholm har undertecknat uppropet.

Äktenskap är inte till för homosexuella.

Det är Paolo Roberto, Jan Myrdal, Anna Maria Corazza Bildt och flera andra kända personer överens om.

De har alla skrivit under det prästledda uppropet "Bevara äktenskapet".

–De förespråkar den stora massans rätt att förtrycka mindre grupper, säger Sören Andersson, förbundsordförande för RFSL, till aftonbladet.se.

Ska människor av samma kön få gifta sig i kyrkan? Den frågan diskuteras just nu av regeringens äktenskaps- och partnerskapsutredning. Nästa år ska utredningen vara klar och under tiden höjs röster för och emot en könsneutral lagstiftning.

I februari skrev en rad representanter från olika religiösa samfund en debattartikel i Svenska Dagbladet där de protesterade mot tanken att även par av samma kön ska få säga ja framför altaret.

Efter det har fler anslutit sig. Bland andra proffsboxaren Paolo Roberto.

Skydda barnen

– Självklart har homosexuella rätt att ingå äktenskap. Men för dem finns ju sambolagen. Det är ju ungefär samma lag, säger han till aftonbladet.se.

– Äktenskapet är till för att skydda barnet. Det står i FN:s barnkonvention.

Men framförallt oroar sig Paolo Roberto för hur det blir om den nya lagen kommer ta ifrån negativa kyrkor rätten att viga människor.

– Då skulle ju inte jag kunna gifta mig i min kyrka, den katolska kyrkan, eftersom de är emot äktenskap mellan homosexuella.

"Svepskäl"

Förutom Paolo Roberto stöds uppropet också av förre moderatledaren Carl Bildts fru Anna Maria Corazza Bildt, läkaren och samhällsdebattören Christina Doctare, författaren Jan Myrdal och journalisten Siewert Öholm.

Bland annat menar de att ett könsneutralt äktenskap inte ger utrymme för barn och deras rättigheter.

Ett svepskäl menar Anders Selin, tidigare ordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande.

– Det här är ingen fråga om barnens rättigheter. Vi skaffar barn oavsett om vi är gifta eller inte. Genom att använda sådana känslomässiga argument försöker de ta frågan ifrån vad det egentligen handlar om - människosyn.

"Det är skamligt"

Sören Andersson är RFSL:s nuvarande ordförande. Han är mest förvånad över att se Paolo Robertos namn på listan.

– Han brukar ju själv gå på fester och umgås med homosexuella och fira deras födelsedagar. Det är tydligen okej att fira med oss och samtidigt tycka att vi inte ska ha samma rättigheter som alla andra. Jag tycker det är skamligt.

– Jag tycker väldigt illa om den här gruppen av människor. De förespråkar den stora massans rätt att förtrycka mindre grupper.

Johanna Melén