Bjällra skyddar din hund från vargattacker

NYHETER

Hundägare i protest: Vargarna kan vänja sig vid ljudet

Så här ser bjällran ut som Ann-Christin Nykvist, jordbruksministern, tror ska skrämma vargen.

Ganska liten, men med ett genomträngande ljud.

- Vänjer sig vargarna vet de att ljudet kommer från en tänkbar måltid, säger Christina Olsson-Dag, informationschef på Jägarförbundet.

Foto: inte vargrädd Cristina Olsson-Dag med hunden Birra. Bjällran är speciellt framtagen av Viltskadecentret i Grimsö för att skrämma bort vargar. Den tillverkas i mässing av klassiska E Morells klockgjuteri i Mora.

Ett leende drog över jägar-Sverige när Ann-Christin Nykvist under en riksdagsdebatt sa att en liten bjällra på en jakthund kan skrämma vargarna från att attackera hundarna.

- Helt fel ute är hon inte. Ljudet hör inte hemma i skogen och då viker vargarna undan. Vargar är försiktiga mot sådant de inte känner igen, säger Jens Karlsson, Grimsö forskningsstation, Riddarhyttan,

Idén kommer ursprungligen från Ryssland och där har den testats framgångsrikt. Dock är den inte vetenskapligt utvärderad.

- Utvärderad är den heller inte i Sverige men hittills har ingen hund som burit bjällran i vargrika trakter blivit angripen, säger Jens Karlsson.

Helt obesvärad

Birra är en femårig basset giffon-tik och hon besväras inte ett dugg av att matte Christina Olsson-Dag trär det röda halsbandet över hennes huvud. Bjällran påminner, både till utseende och ljud, om en Kalle Anka-julfilm.

- Birra verkar ju inte störas av ljudet och även om hon stördes tror jag att hennes jaktinstinkt skulle ta över om det blev allvar, säger hon.

Kan vänja sig

Christina Olsson-Dag använder Birra till jakt på både rådjur och hare.

- Det jag invänder mot bjällran är att vargarna kan vänja sig vid ljudet och veta att det bärs av en hund. Som kan ätas. Då får bjällran en motsatt effekt än den avsedda, säger Christina Olsson-Dag.

Vargdebatten kommer att gå vidare.

Per-Iwar Sohlström