Svart sommarjobb – javisst!

NYHETER

8 av 10 unga kan tänka sig att arbeta utan skyddsnät

Nästan 90 procent av killarna och 80 procent av tjejerna mellan 16-18 år kan tänka sig att jobba svart i sommar.

– Det är tråkigt, det kan bero på att det är så pass svårt att få ett vanligt jobb att man hellre vill jobba svart än inte jobba alls, säger Cecilia Moreno på Svenskt Näringsliv.

Att det blivit svårare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden visar flera undersökningar. Ungas ekonomi har försämrats de senaste åren och många är beredda att jobba svart.

Ungt vals nätfråga förra veckan visar att nästan 90 procent av killarna och 80 procent av tjejerna mellan 16 och 18 kan tänka sig att jobba svart i sommar.

– Jag tror inte det är någon som vill det egentligen, men de flesta vill verkligen göra rätt för sig och inte gå på a-kassa, sager Cecilia Moreno.

Fler jobb än förra året

Arbetsförmedlingen har i år fått in ungefär lika många sommarjobb som 2004 – 56 000 stycken. Samtidigt är årskullen som i sommar går ut nian större än någonsin.

I fredags eftermiddag fanns 1 295 jobb kvar att söka över hela landet, de flesta inom vård och omsorg.

– Men det är många sommarjobb som aldrig kommer till Arbetsförmedlingen, säger Markus Kristiansson, som är ungdomssekreterare på LO.

Skolan lär inte ut

Han har bland annat hand om sommarjobbstelefonen dit man kan ringa och fråga om sina rättigheter på jobbet. Förbluffande många vet inte ens vad ett anställningskontrakt är.

– Det typiska samtalet kommer från en tjej på 18 år som har sitt första sommarjobb inom hotell och restaurang. Hon har inget anställningsbevis och vet knappt vad ett sådant är och arbetsplatsen där hon jobbar saknar kollektivavtal så hon är i princip rättslös, säger Markus Kristiansson.

Hur behandlas ungdomar på arbetsmarknaden idag?

– I stort sett bra, men visst finns det dem som utnyttjar ungas okunskap och det är stort problem. En vanlig variant är att man får provjobba i två veckor och sedan får man ingen förlängning och ingen lön heller. Det är inte okej, man ska ha betalt för varje dag man jobbar även om det är en provanställning, och det ska vara betalning i form av pengar på banken, inte gratis biobiljetter eller ett tv-spel, sager Markus Kristiansson.

Hur mycket vet unga om sina rättigheter?

– Det varierar kraftigt. Arbetslivsinformationen i skolan är eftersatt, man får inte lära sig hur arbetsmarknaden fungerar, säger Markus Kristiansson.

”Du kan råka illa ut”

Svartjobb vill han starkt avråda ifrån.

– Om något skulle hända så kan du råka illa ut för du är oförsäkrad, det är väldigt kortsiktigt, jobbar du länge får du ingen pension, och det är ingen bra referens när du söker nya jobb. Den som tjänar på svartjobb är inte du utan arbetsgivaren, säger Markus Kristiansson.

Markus tre bästa råd till dig som ska sommarjobba:

Foto: Markus Kristiansson, LO.

Här finns de flesta sommarjobben

Karin Abrahamsson ([email protected])